Rafila, despre cârnații de Pleșcoi care ar fi fost aduși ca șpagă la minister: Niște pungi introduse de cineva, ce era în ele e total necunoscut

Europa Liberă a publicat un articol cum că ar exista suspiciuni de șpagă cu cârnați de Pleșcoi la Ministerul Sănătății. Alexandru Rafila spune că nu știe nimic, dar verifică.

„Toată această poveste cu cârnații de Pleșcoi care au intrat în Ministerul Sănătății trebuie investigată și o vom face marți, sunt zile libere… discutăm de o afirmație acuzație, trebuie probată și dacă va fi probată avem instrumentele să o sancționăm sau să raportăm instituțiilor competente.

Eu n-am nicio informație legată de așa ceva. E adevărat că eram plecat din țară. Am văzut niște imagini la altă televiziune, niște pungi introduse de cineva, ce era în ele e total necunoscut”, a declarat Alexndru Rafila, în exclusivitate la Digi24. Conducerea Spitalului de Psihiatrie Săpoca s-a prezentat la Ministerul Sănătății cu opt sau nouă sacoșe pline cu cârnați de Pleșcoi, pe 23 mai, înainte de a primi 10 la o evaluare a activității managerului și a-i fi aprobată o schimbare de organigramă, arată o investigație realizată de Europa Liberă România.

Cârnații de Pleșcoi, o specialitate apreciată în județul Buzău, unde se află și sediul Spitalului de Psihiatrie, ar fi fost cumpărați și ținuți în frigiderele unității medicale, conform fotografiilor și informațiilor oferite de un avertizor de integritate. Potrivit acestei surse, în dimineața zilei de 23 mai, sacoșele au fost puse într-un autoturism al spitalului, care s-a deplasat apoi la București. În mașină s-ar fi aflat directoarea economică a Spitalului de Psihiatrie Săpoca,  Oana Aurelia Anica, și un șofer. Jurnaliștii de la Europa Liberă, care au fost avertizați că mașina în care erau transportați cârnații de Pleșcoi este pe drum, au identificat autoturismul în aceeași zi, în jurul prânzului, în parcarea Ministerului Sănătății.

Aceștia au văzut cum cârnații de Pleșcoi sunt mutați din plasele de plastic în pungi mai elegante, de hârtie și duși apoi în sediul ministerului. Directoarea economică Oana Aurelia Anica ar fi cărat două sau trei sacoșe, în timp ce șoferul a făcut două drumuri în sediu, pentru a duce șase sacoșe. Surse neoficiale au declarat pentru jurnaliștii Europa Liberă că directoarea spitalului ar fi vizitat-o pe Iuliana Costin, care este director al Departamentului de Resurse Umane din Ministerul Sănătății.

Transportul a avut loc în aceeași zi în care reprezentanții sindicatului Sanitas, care reprezintă medicii, au organizat un protest în fața ministerului. Același avertizor de integritate care a semnalat faptul că la minister urmau să fie trimiși cârnații de Pleșcoi a relatat, ulterior, că pe 29 mai, managerul Spitalului de Psihiatrie Săpoca, Gabriela Piriu, a anunțat că a primit 10 la evaluarea activității de către minister. În plus, i s-a aprobat și schimbarea organigramei pe care o ceruse, scrie psnews.ro.