Prim-vicepreședintele PNL, Rareş Bogdan, susține că Guvernul ar trebui să fie mai ofensiv diplomatic în următoarea perioadă dacă vrea aderarea țării noastre la Schengen până la finalul lui 2023.
Întrebat pe tema invitării președintelui Bulgariei, Rumen Radev, de către cancelarul austriac, Karl Nehammer, la concertul de Anul Nou de la Viena, Rareș Bogdan a precizat:
„Gestul cancelarului austriac arată o nouă abordare a Vienei în raport cu extinderea Schengen vizavi de România și Bulgaria. Gestul lui Nehammer e tipic de manual, încearcă să trateze diferit, să dea un șah României. Nu cred că Radev (președintele Bulgariei – n.r.) sau Nehammer sunt mari iubitori ai muzicii simfonice. E un gest prin care, înainte cu 6 zile de alegerile din landul Austria inferioară, care asigura 33% din totalul PIB al Austriei, e programată și o vizită a cancelarului în Bulgaria. Nehamer încearcă să își arate o altă față propriilor alegători, un fel de bunăvoință, că un dibaci diplomat, după ce a dat cu mucii în fasole, a căzut cu nasul în tărână, după ce a refuzat accesul pentru România și Bulgaria„, a afirmat Rareș Bogdan, într-o intervenție la Digi24.
„Să jucăm puternic”
Prim-vicepreședintele PNL consideră că Nehammer face un joc politicianist, mai ales în că în câteva săptămâni sunt alegeri în Austria și încearcă să arate deschidere. Liberalul a recomandat și schimbarea abordării diplomatice, despre care a precizat că nu a fost una cu succes.
„Dacă Bulgaria va fi decuplată de România, situația va fi alarmantă și extrem de gravă pentru PNL și PSD. România stă net superior Bulgariei. Va trebui să ne gândim extrem de bine pașii dar să nu depășim decembrie 2023, pentru că atunci nu mai există niciun fel de explicație în față unui posibil eșec. Părerea mea e că noi trebuie să ducem nu o diplomație a capului plecat care ne-a dus la eșec, ci una a capului sus, a forței, un pumn băgat într-o mănușă de catifea. Modul în care am încercat să captam bunăvoința fără a ne arăta atuurile nu a dus decât la eșec. Trebuie să jucăm extrem de puternic influență României, că e o zona stabilă într-o zona uriașă de conflict”, a completat Rareș Bogdan, citat de adevarul.ro.