Ministerul Educației a decis: vor fi două legi ale educației separate, pentru sistemul pre-universitar și pentru cel universitar. Cele mai trâmbițate modificări, legate de debirocratizarea rolului cadrului didactic, vor fi incluse în acestea și nu vor beneficia astfel de un act normativ separat.
„Vor fi cele două legi, pe pre-universitar și universitar, iar prevederile legate de statutul profesorului vor fi incluse în acestea. Ele sunt incluse și acum, de altfel, în Legea Educației”, a spus pentru Europa Liberă secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion.
Anunțul vine după luni și chiar ani de confuzie din educația românească, legat de numărul, forma și conținutul exact al noilor Legi ale Educației, anticipate încă de la lansarea programului prezidențial România Educată.
După mai multe termene de elaborare și aprobare depășite, acestea vor fi lansate în consultare publică de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la ora 12:00.
Urgența unor măsuri concrete ca urmare a cifrelor îngrijorătoare legate de abandonul școlar, discrepanța între mediul urban și rural la Evaluarea Națională, rezultatele modeste la testele PISA și la studiul privind literația pare așadar în răspăr cu lentoarea cu care a avansat programul care urma să reformeze educația din România.
„Aceste rezultate nu se datorează proiectului România Educată, ci arată de ce este nevoie de proiectul România Educată, pentru care se elaborează acum setul de legi, care probabil vor fi aprobate încă în acest an”, a spus președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă, întrebat de ce în șase ani programul nu a fost implementat.
„În următorul an școlar, adică 2023-2024, va începe în fine efectiv implementarea proiectului România Educată, care sunt convins va aduce rezolvări pentru multe din probleme”, a adăugat președintele, care a admis că programul „se naște greu”.
Citește articolul integral AICI.