Dușumea veche și ponosită, bănci din anii ‘70, rupte și cu urme vizibile de uzură, planșe peste care a trecut timpul și pe care le-au folosit generații întregi de elevi – aceasta este imaginea Școlii din Bilca, o unitate de învățământ construită pe vremea regelui Carol I și în care nu s-a mai făcut nicio modernizare. Dar și așa, clopoțelul va suna din nou și pentru copiii care studiază aici, cei mici obișnuindu-se deja cu condițiile din școala lor.
Dacă întâii gospodari din alte comune au decis să transforme școlile în niște locuri desprinse parcă din poveștile SF, edilul de la Bilca alege să se prindă în horă, în loc să pună pietre la temelia celor care vor fi mâine medici, profesori, ingineri, sau chiar președinți ai țării.
Se spune că veșnicia s-a născut la sat și că e bine să ne cunoaștem tradițiile și obiceiurile, însă nu putem văduvi copiii de un mediu școlar plăcut, prietenos și adaptat la nivelul anului în care trăim, creând o discrepanță majoră între unitățile de învățământ din localitățile conduse de oameni gospodari și cu viziune și cele din comunele reprezentate de oameni care nu pun preț pe educație.
Primarul Zaharie Rusu ar trebui să se mai uite și în ograda altor edili pentru a vedea cum ar trebui să arate o unitate școlară în anul 2022. Dacă nu ar fi fost bani pentru modernizarea unității școlare, am fi ridicat din umeri și am fi zis că „asta e”, însă atât Guvernul Românei, prin Programele Naționale de Dezvoltare Locală, cât și Uniunea Europeană, au asigurat sume colosale pentru EDUCAȚIE. Doar că, da, pentru a accesa banii trebuiau făcute proiecte și studii, ca să nu mai vorbim de drumurile la București sau la ADR Nord Est, iar edilul de la Bilca a ales să stea confortabil în fotoliul său.
Exemple de bune practici avem în aproape toate unitățile administrative din județul nostru, însă primarul comunei Bilca, Zaharie Rusu, se încadrează perfect pe primul loc al exemplelor de „AȘA NU”!
Asemeni unui elev ce își dă corigența, primarul Zaharie șade în banca în care a învățat și el și verișorii și cumnații și iubitele lui. Așteaptă să fie salvat de clopoțel. A uitat pentru o secundă că el e primar și evul mediu este cartea sa de vizită.
Impotența sa administrativă este acum publică, iar tot ce poate Zaharie să declare este că trebuie să ținem pasul cu modernismul.
„Trebuie să fim și noi în pas cu Uniunea Europeană și cu celelalte școli din Uniune pentru că, vedeți dumneavoastră, vrând – nevrând, România, chiar în condiții grele, cu băncuțe din astea de lemn, a reușit să dea întotdeauna olimpici”, a spus mândru, la un post național de televiziune, primarul Zaharie Rusu.
De altfel, primarul comunei Bilca s-a remarcat până acum cu faptul că este contemporan cu gospodinele din „Grupul Folcloric de la Bilca”, că se înghesuie să apară în fotografii lângă Gheorghe Flutur și că își întreabă soția dacă are voie să apară în emisiuni de promovare a localității.
Și ar mai fi câteva lucruri cu care se remarcă Zaharie de la Bilca, însă până data viitoare, priviți cum arată un elev devenit primar din întâmplare, care a crezut că dacă duci brânză, smântână și o găină, cineva îți construiește și o altă școală, nu te trece doar clasa …