România, aviz favorabil de la Comisia Europeană pentru a suspenda 3 luni exportul de antibiotice și antitermice

Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgență a suspendării temporare a distribuției în afara țării a anumitor medicamente din categoria antibiotice și antitermice cu administrare orală.

Măsura „este una cu caracter temporar – se va aplica pentru o perioadă de trei luni, în contextul situației epidemiologice actuale – și este menită să asigure continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții români”, arată Ministerul Sănătății.

Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România, mai precizează Ministerul Sănătății.

Lista medicamentelor suspendate temporar, conform MS.

„În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisiei Europene proiectul de „Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni şi au solicitat adoptarea în procedura de urgenţă prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535. După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată”, este anunțul Comisiei Europene, potrivit psnews.ro.