România intră în stare de alertă epidemică pentru gripă! Recomandările ministrului Sănătății pentru populație

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că va introduce starea de alertă epidemică pentru gripă, dar fără restricții și măsuri de carantină și izolare, ci doar cu recomandări de protejare, asigurând că este o situație fără precedent, dar nu dramatică.

Evitarea restricțiilor este și unul dintre motivele pentru care autoritățile nu doresc la acest moment să declare epidemia de gripă, ci doar starea de alertă.

„Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

„Pot să adopt o instrucțiune în care există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru, e o lege din timpul pandemiei care generează automat anumite restricții. Nu este o situație dramatică. E o situație fără precedent în această perioadă.  Aţi văzut că în alte perioade, de exemplu, în urmă cu 5 ani sau 10 ani, în luna februarie, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii. Am ajuns şi la 170.000 de cazuri de viroze respiratorii pe săptămână. Ea este mai devreme decât în alte perioade”, a declarat Rafila.

Alexandru Rafila a spus că preferă recomandări în locul restricțiilor.

„Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru sănătatea publică, dar nu vreau să ajungem la discuții legate de carantină și izolare”, a declarat acesta.

Printre recomandările ministrului Sănătății se numără portul măștii, evitarea aglomerației și triaj în școli și grădinițe.

„Avem câteva seturi de măsuri. Unele sunt pentru populația generală, sunt măsuri recomandate, nu sunt diferite de cele din pandemie: evitarea aglomerației, purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale. În școli și grădinițe: triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție. Am discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție”, a spus Rafila, potrivit psnews.ro.