România a înregistrat cele mai mari creșteri ale prețului la energie electrică pentru populație din UE. Măsura plafonării produsă pe grupe de consum nu a oprit explozia prețului la energie, românii confruntându-se cu cea mai grea situație având în vedere raportul dintre prețul mediu al energiei și salariul minim brut.
România a avut o creștere de 55% a prețului la electricitate pentru consumatorii casnici în primul semestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021. Creșteri mai mari decât România au avut doar Cehia (62%), Letonia (59%) și Danemarca (57%), în timp ce Estonia a avut aceeași majorare ca și România (55%). Majorări ale prețurilor la energie electrică au fost în 22 de state din UE, potrivit ultimelor date Eurostat.
Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au crescut de la 22 euro la 25,3 euro/100 kWh în primele șase luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2021. Din prețul energiei electrice, 24% reprezintă acum taxe și accize, scrie gandul.ro.
Creșterea prețului la energie are un efect mai puternic pentru români comparativ cu celelalte state din UE aflate în top 5 majorări, pentru că în România salariile sunt mult mai mici. Salariu minim brut în România este de 2.550 de lei, care înseamnă 520 de euro, dar puțin peste 300 de euro net, adică bani în mână. În timp ce în Cehia, salariul minim este peste 660 de euro, în Estonia depășește 650 de euro, iar în Danemarca, unde salariul nu este stabilit oficial la nivel de stat, cele mai mici salarii pot depăși 1.700 de euro pe lună.
Românii plătesc acum un preț plafonat la energie electrică în funcție de consum. Pentru un consum lunar sub 100 kWh se plătește un preț de 0,68 lei/kWh, iar pentru un consum de până la 255 kWh, costul pe kWh este de 0,80 lei. Potrivit estimărilor, aproximativ 90% dintre români au un consum sub 255 kwh/lună.
Plafonarea prețului la gaze ar putea să-i sperie pe exportatori
Majoritatea țărilor UE au îndemnat Comisia să propună de urgență o plafonare a prețului la gaze, dar nu sunt de acord cu privire la concepția acesteia.
Comisia și țări precum Germania și Țările de Jos au avertizat că plafonarea prețurilor la gaze s-ar putea întoarce împotriva lor, în cazul în care țările UE ar trebui să se lupte pentru a atrage aprovizionarea de pe piețele globale în timpul unei ierni în care combustibilul rusesc este insuficient.
Pachetul UE include și alte măsuri menite să reducă impactul prețurilor ridicate asupra consumatorilor și întreprinderilor.
Până la 31 ianuarie, locurile de tranzacționare trebuie să impună limite superioare și inferioare de preț în fiecare zi, în cadrul cărora trebuie să se tranzacționeze instrumentele financiare derivate pe piața energiei pe prima lună, ca o modalitate de a limita fluctuațiile mari de preț, scrie psnews.ro.