Valul şase al pandemiei arată o agresivitate mai redusă a bolii faţă de valul anterior, susţine managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, care precizează că majoritatea pacienţilor care ajung la Terapie Intensivă au peste 75 de ani.
Medicul Florin Roşu a declarat, miercuri, că s-a schimbat profilul pacientului COVID internat în secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, el afirmând că valul şase al pandemiei arată o agresivitate mai mică a acestei patologii.
„În valul şase, pacientul COVID admis în Terapie Intensivă are un alt profil. Cei mai mulţi sunt pacienţi cu vârste de peste 75 de ani. Sunt bolnavi cu necesar de oxigen de 10 până la 15 litri, iar cu suportul de oxigen ajung la saturaţii de peste 94 la sută. Afectarea pulmonară este minimă spre medie, cu leziuni pulmonare minore sau chiar fără acestea. Aceşti pacienţi au nevoie de monitorizare şi îngrijire în regim de Terapie Intensivă din cauza comorbidităţilor de care suferă şi care sunt decompensate de patologia COVID. Dacă în valul precedent motivul principal de admisie în Terapie Intensivă era decompensarea pulmonară, în acest val ne confruntăm cu decompensarea cardiacă. Majoritatea pacienţilor sunt în vârstă şi prezintă comorbidităţi precum hipertensiune, fibrilaţii atriale, infarcte vechi, diabet, obezitate şi disfuncţii renale”, a afirmat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu, potrivit News.ro.
Potrivit acestuia, de la începutul lunii iulie şi până în prezent au fost trataţi în spitalul ieşean, în regim de Terapie Intensivă, 39 de pacienţi.
În prezent, în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi sunt internaţi opt pacienţi.
Medicul Florin Roşu a precizat că în valul cinci cei mai mulţi pacienţi de la Terapie Intensivă aveau vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani, dar că ajungeau la spital în stare gravă şi mulţi tineri, scrie psnews.ro.