După sute de ore de muncă, zeci de drumuri la București și multe ședințe, vine un moment în care roadele muncii unei întregi echipe încep să se vadă și asta pentru că proiectele ce ieri erau idei, astăzi sunt fapte concrete. Putem vorbi, așadar, de o administrație publică performantă care pune interesul cetățeanului pe primul loc și care manifestă un interes major pentru atragerea fondurilor nerambursabile.
Unul dintre exemplele elocvente în acest sens este comuna suceveană Comănești, unitate administrativ teritorială care are în derulare mai multe proiecte de infrastructură și servicii.
Astfel, dacă vorbim de atragerea de fonduri guvernamentale sau europene, Primăria Comănești este beneficiara unor proiecte atrase prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, prin Grupul de Acțiune Locală „Cetatea Bucovinei”, dar și prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Primarul comunei Comănești, Grigoraș Păstrăv, a declarat că deja a semnat contractele de finanțare pentru proiectele depuse, iar într-un timp foarte scurt vor fi demarate și lucrările.
Astfel, la finalul lunii iulie, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a fost semnat contractul privind finanțarea proiectului „Înființare infrastructură de apă uzată și stație de epurare în comuna Comănești, județul Suceava”, investiție ce se ridică la peste 12.000.000 de lei și care prevede construirea a 11 kilometri de rețea.
„Acest proiect are un rol deosebit în dezvoltarea comunei noastre, de ani de zile locuitorii așteptând canalizarea. Trebuie să spun că, în ceea ce privește proiectul privind cei 21 de kilometri de rețea de apă, suntem pe final cu lucrările, iar proiectul pe canalizare completează acest puzzle al utilităților. Aduc mulțumiri celor ce au inițiat PNI <Anghel Saligny>, Guvernului României și, nu în ultimul rând, Consiliului Județean Suceava, domnului președinte Gheorghe Flutur și echipei sale, ce se preocupă permanent ca UAT-urile să depună cât mai multe proiecte cu șansă de finanțare și pe alte programe”, a declarat primarul comunei Comănești, Grigoraș Păstrăv.
Un alt proiect important care a primit finanțare și pentru care, pe 7 august, a fost semnat contractul aferent, este cel privind modernizarea străzii Loturilor.
Această investiție se realizează cu fonduri europene, atrase prin GAL „Cetatea Bucovinei”, dar și cu o cofinanțare de la bugetul local al comunei Comănești.
Și pentru că veștile bune continuă să apară, pe 8 august edilul Grigoraș Păstrăv a mai semnat un contract de finanțare pe fonduri europene, de data aceasta prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Investiția, ce se ridică la aproape 800.000 de lei, prevede dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar din comuna Comănești.
În altă ordine de idei, Primăria Comănești are în implementare și un proiect ce prevede cadastrarea gratuită a terenurilor din localitate, astfel că, în perioada 21-25 august 2023 se vor face măsurători în zona Chilia – Muncel din satul Humoreni, atât în intravilan cât și în extravilan.
„Continuăm, de altfel, demersurile pentru finanțarea și a altor proiecte de infrastructură, de apă, canalizare, drumuri asfaltate sau servicii publice cu implementare până în anii 2026 – 2028”, a mai spus primarul de la Comănești.
Și pentru că și activitățile cultural artistice sunt importante pentru comunitate, conducerea unității administrativ teritoriale continuă să sprijine Ansamblul Folcloric „Clopoțelul” din Comănești, ai cărui membri reușesc să obțină rezultate deosebite. De curând, Ansamblul a obținut locul I la secțiunea ansambluri folclorice pe lângă căminele culturale, concurs desfășurat în cadrul Festivalului „Comori de suflet românesc” de la Câmpulung Moldovenesc.
„Îi felicit pe membrii Ansamblului pentru că și de această dată au fost la înălțime și au dovedit că tradițiile și obiceiurile noastre sunt pe mâini bune! Totodată, transmit alese mulțumiri și domnului instructor Valentin Vlîgea, cel care are grijă ca totul să iasă așa cum trebuie”, a conchis primarul comunei Comănești, Grigoraș Păstrăv.
Menționăm că Ansamblul „Clopoțelul” este în subordinea Primăriei și Consiliului Local Comănești.