Scandal la o companie aeriană. Candidatele pentru postul de stewardesă, puse să se dezbrace la interviul de angajare

Mai multe femei care au vrut să se angajeze ca stewardese la Kuwait Airways au spus că li s-a ordonat să se dezbrace în lenjerie intimă pentru ca specialiștii în recrutare să le poată inspecta corpul, potrivit unui ziar din Spania, informează Insider.

Mariana, în vârstă de 23 de ani, a spus pentru El Diario că i s-a cerut să se dezbrace la sutien, fustă și ciorapi în timp ce femeia care le-a luat interviu își lua notițe.

„M-am simțit ca un animal la grădina zoologică”, a spus Mariana. Incidentul a avut loc în luna noiembrie într-un hotel din Madrid în cadrul unui eveniment de recrutare organizat de Meccti, care se descrie ca fiind cea mai mare agenție de recrutare a personalului de cabină din lume.

Trei surse au spus pentru El Diario că întreg procesul interviului de angajare a fost unul inconfortabil, scrie digi24.ro.

Candidată refuzată pentru că nu avea pielea și zâmbetul potrivit

În timpul unei inspecții, potrivit surselor, recrutorii le-au refuzat pe femeile cu ochelari, aparate dentare, cicatrici vizibile sau alunițe, dar și pe candidatele pe care le-au considerat supraponderale. Specialiștii în recrutare le-au întrebat pe unele candidate dacă sunt dispuse să mai slăbească, iar pe altele le-au îndemnat să „mănânce mai mult”. Una dintre femei a fost refuzată pe motiv că recrutorilor „nu le-a plăcut pielea sau zâmbetul ei”, potrivit Marianei, care a mai spus că doar trei dintre cei în jur de 60 de persoane care au participat la eveniment erau bărbați, dar că specialiștii în recrutare i-au respins, compania aeriană acceptând doar bărbați kuweitieni.

Candidatele care au intrat pe lista scurtă au fost rugate să intre pe rând într-o cameră unde o specialistă în recrutare le cerea să se dezbrace.

Mărturia Biancăi, stewardesă din România Bianca, o stewardesă de 23 de ani din România, a spus pentru El Diario: „Prima fată care s-a dus a ieșit în lacrimi”. Ea le-a spus celorlalte candidate că i s-a ordonat să se dezbrace în lenjerie intimă.

Celelalte ieșeau spunând același lucru. A fost greu de crezut pentru mine. Eram îngrozită – dar ele n-au exagerat”, a spus Bianca pentru El Diario.

Când Bianca a intrat în cameră, specialista în recrutare i-a cerut să își ridice rochia. „Am ridicat-o puțin, până sub genunchi, așa că ea mi-a ridicat-o până la chiloți”, a povestit Bianca.

Rochia mea avea un fermoar la spate și ea mi-a cerut să îl desfac până la brâu, astfel că stăteam acolo doar în sutien”. Femeia i-a spus Biancăi că se uită să vadă dacă are „cicatrici, semne din naștere sau tatuaje”.

Firma de recrutare vrea să o dea în judecată pe Bianca Maria, o studentă de 19 ani, a spus că „prima dată, mi-am dat jos bluza și am rămas în pantaloni – și apoi invers”. Specialista în recrutare „m-a verificat din cap până în picioare” și „s-a aplecat ca să se uite la mine de la glezne”.

Ministerul Muncii din Spania a deschis o anchetă în legătură cu procesul de angajare al Meccti. Secretarul de Stat pentru Ocuparea Forței de Muncă, Joaquin Perez Rey, a spus că presupusul comportament „intolerabil” al specialiștilor în recrutare „a încălcat demnitatea și drepturile fundamentale ale acestor femei”.

Kuwait Airlines a răspuns miercuri în legătură cu acuzațiile, potrivit aviacionline, menționând că nicio astfel de acuzație nu a fost făcută până acum împotriva firmei de recrutare pe care compania aeriană a folosit-o în ultimii 5 ani și că investighează cazul. Potrivit La Vanguardia, Meccti a respins acuzațiile care i s-au adus, spunând că o să o dea în judecată pe Bianca, scrie psnews.ro.