La 118 ani de la construire, Școala Gimnazială „George Tofan” din Bilca a fost reinaugurată și sfințită, după ce echipa Book Land a finanțat lucrările de modernizare a clădirii istorice. Evenimentul a avut loc miercuri, 21 iunie 2023 și a semănat, mai degrabă, cu „un sfârșit de an școlar” și asta pentru că „premiul întâi” a fost o școală ca scoasă din cutie, fapt ce a adus zâmbete pe fețele tuturor: de la cel mai mic, la cel mai mare.
Atât slujba de resfințire, cât și programul artistic prezentat, s-au desfășurat afară, în curtea școlii, și a fost loc pentru toată lumea: de la primarul comunei, Zaharie Rusu, la elevi, cadre didactice, foști directori ai școlii, oficialități și invitați de suflet.
Printre ei s-au numărat și prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, dar și directorul Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, prof. Traian Pușcă.
Profund recunoscător pentru proiectul implementat de Book Land, directorul unității școlare, Costică Negru, a transmis mulțumiri tuturor celor ce au contribuit pentru ca școala pe care o reprezintă să fie una modernă și dotată la standarde europene.
„Această școală este una cu o istorie de 118 ani. O școală care a dat multe generații ce au ajuns să reprezinte cu cinste comuna Bilca. Mulțumesc din suflet, oameni frumoși! Mulțumesc Book Land”, a spus directorul Școlii din Bilca, prof. Costică Negru.
Și pentru că nu există coincidențe, trebuie spus că prof. Traian Pușcă, directorul CCD Suceava a avut o contribuție importantă în realizarea acestei investiții, el fiind cel care, contactat de Book Land, a propus ca Școala de la Bilca, ce poartă același nume cu instituția pe care o reprezintă, să fie modernizată.
„Sunt foarte bucuros că s-a putut face această investiție. Îmi doresc ca astfel de proiecte să fie implementate și în alte școli din județul nostru. Felicit întreaga echipă pentru lucrurile frumoase pe care le-a înfăptuit aici!”, a spus prof. Traian Pușcă, directorul CCD Suceava.
La rândul său, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, i-a felicitat pe cei implicați în acest proiect subliniind că „au reușit să răpească uitării o școală edificată la începutul secolului trecut”.
„Nu putem vorbi despre sistemul educațional dintr-o comunitate, fără a aduce în discuție două elemente: resursa umană și infrastructura școlară. Iată că aici, în comuna Bilca, aceste lucruri se fac și mă bucur să văd o frumoasă colaborare între administrația locală, școală și societate civilă. Un gând de apreciere și felicitare transmit și constructorilor, care au făcut lucrări de calitate”, a transmis prefectul județului Suceava, jrs. Alexandru Moldovan.
Primarul comunei Bilca: „De unul singur nu faci nimic”
Edilul comunei Bilca a vorbit despre faptul că educația și cultura reprezintă pietre de temelie pentru un popor, dar și despre faptul că oamenii uniți pot face lucruri mărețe, iar renovarea acestei școli este cel mai bun exemplu.
„Timp de 118 ani, în fiecare an, s-a început cu binecuvântare anul școlar și s-a încheiat cu o coroniță pe cap. Mulțumesc bunului Dumnezeu pentru că Book Land a ales comuna Bilca. De altfel, se cuvine să mulțumesc și reprezentanților Book Land, dar și sponsorilor, care au fost foarte mulți. S-a demonstrat că, dacă vrem mai mulți, putem ajuta pe unul, însă de unul singur nu se poate face nimic. Astăzi s-a dat o viață nouă unei școli de peste 100 de ani. Este un mare lucru. Prin cultură, prin învățământ, tradiție și dragoste unii față de alții vom reuși în viață”, a spus primarul comunei Bilca, Zaharie Rusu.
În încheiere, copiii care au cucerit inimile tuturor celor care i-au văzut o dată în viață și sunt reuniți sub denumirea de Ansamblul Folcloric „Gura Izvorului” le-au oferit celor prezenți un moment artistic vesel și emoționant: Jocurile Copilăriei.
De asemenea, copiii din Bilca au îmbrăcat costumele populare și au povestit, prin cântec, cât e de frumos la ei acasă. N-au lipsit nici Florin și Vasile Mucea, urmașii regretatului rapsod născut la Bilca.
Reamintim că Școala Gimnazială „George Tofan” Bilca a fost construită în anul 1905, pe vremea Regelui Carol I, iar datorită Asociaţiei BookLand astăzi este una modernă și europeană.