Se interzice creșterea animalelor și păsărilor de curte în gospodării! Unde s-a luat această decizie?

Revoltător! În Piatra-Neamt este interzis să creşti animale sau păsări dacă nu ai autorizaţie la coteţe şi cuibare! Cine a luat această decizie?

Cetățenii care doresc să crească animale sau păsări în propria gospodărie, trebuie să se gândească foarte bine înainte, deoarece acest lucru este posibil doar dacă cotețele și cuibarele sunt autorizate. În condițiile în care nu sunt, românii pot primi amendă între 1.000 și 1.500 lei.

Interzis la creşterea păsărilor

Noul  Regulament privind normele de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică din municipiul Piatra Neamț  aduce „schimbări în asigurarea curățeniei și îmbunătățirea aspectului edilitar al clădirilor, curților, împrejmuirilor, căilor de acces, precum și a străzilor, drumurilor și spațiilor verzi aparținând domeniului public și privat al Municipiului, aferente imobilelor.”

Astfel, în proiectul propus de primarul Andrei Carabelea, și votat de Consiliul Local, găsim, printre obligații, și:

Este interzisă: lit d) creşterea animalelor şi a păsărilor, precum şi cultivarea grădinilor de legume şi zarzavaturi pe domeniul public şi privat al municipalităţii; creşterea şi îngrijirea animalelor şi păsărilor de orice fel în alte locuri decât cele amenajate autorizate în acest scop, igienizate şi dezinfectate şi cu respectarea normelor sanitar veterinare de prevenire şi transmitere a bolilor la om şi animale. Adăposturile pentru creşterea animalelor se amplasează conform normelor sanitar-veterinare aplicabile în acest sens (OMS nr.119/2014, actualizat in 2018)

Noul Regulament

Românii care vor animale în curte trebuie să refacă și să autorizeze adăpostul care trebuie să fie la o distanță de minimum 50 metri de locuință, cu zonă de biosecuritate, pante de scurgere, biocide, căi de acces, studiu de impact, etc.