Prefectul Alexandru Moldovan a participat luni, 4 iulie, împreună cu o delegație a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii condusă de secretarul de stat Ionel Scriosteanu, la o întâlnire de lucru româno-ucraineană ce a avut loc la Punctul de Trecere a Frontierei Siret.
Discuțiile derulate au vizat identificarea unor soluții ce pot fi adoptate pe termen scurt, mediu și lung în vederea fluidizării traficului de mărfuri prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina situate pe raza județelor Suceava și Botoșani. Având în vedere perspectiva creșterii tranzitului de mărfuri, în contextul în care partea ucraineană prognozează în acest an o producție de circa 20 milioane tone cereale, s-au convenit o serie de acțiuni și măsuri.
Este vorba despre suplimentarea de către partea română cu două a numărului arterelor de intrare/ieșire în PTF, precum și utilizarea benzii de acces pentru personalul diplomatic în vederea tranzitului cisternelor de combustibil, dar și despre amenajarea în zona PTF Siret, de către autoritățile române, a unor facilități de staționare/vămuire pentru circa 100 de autovehicule transport marfă, urmând ca ulterior aceste zone de parcare să fie extinse pe suprafețe de teren aparținând orașului Siret.
În același context, partea ucraineană și-a asumat în două etape (5 august, respectiv 5 septembrie) amenajarea pe teritoriul ucrainean a două parcări destinate operațiunilor vamale pentru autocamioane, fiecare cu o suprafață de circa 1 ha.
De asemenea, în vederea descongestionării traficului prin PTF Siret, partea ucraineană și-a asumat deschiderea cu data de 1 august a PTF Racovăț (jud. Botoșani) ce va fi destinat în principal traficului autoturismelor, TIR-urilor goale și a cisternelor de combustibil, și data de 20 iulie pentru deschiderea PTF Vicov de Sus, pentru traficul autoturismelor.
Reprezentanții autorităților vamale române au solicitat ca autocamioanele care se află în tranzit prin România să fie sigilate de către vama ucraineană, prin această măsură reducându-se timpii de așteptare în PTF cu circa 70%.
La acest moment, prin măsurile de suplimentare a personalului adoptate de către poliția de frontieră și autoritățile vamale române, capacitatea de prelucrare pe ieșire spre Ucraina este de circa 400 autocamioane/12 ore.
Derularea calendarului de activități convenit de cele două părți va fi analizată lunar, prin ședințe a reprezentanților instituțiilor ce desfășoră activități specifice în punctele de frontieră.