Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, medicul sucevean Tiberius Brădățan, adus la Judecătorie cu mandat. Acesta este martor în dosarul morții a trei nou-născuți

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, medicul sucevean Tiberius Brădățan, este așteptat miercuri, 3 mai, cu mandat de aducere, la Judecătoria Suceava, în calitate de martor în procesul privind decesul a trei nou-născuți.

Concret, dr. Brădățan a fost citat în calitate de martor în procesul în care unitatea spitalicească este acuzată de procurori pentru faptul că trei bebeluși au murit infectați cu piocianic în instituția medicală în 2016, el fiind atunci director medical al Spitalului Județean Suceava.

Nou născuții au decedat în februarie, martie și august 2016, după ce au fost infectați cu această bacterie intraspitalicească extrem de agresivă. La vremea respectivă părinților li s-a spus că această infecție a fost transmisă chiar de la ei ori chiar că aceasta nu a existat.

De altfel, expertiza medico-legală a fost blocată ani de-a rândul la IML Iași, însă la finalizarea acesteia s-a constatat că inclusiv coloana de apă a SJU Suceava era contaminată cu bacteria care i-a ucis pe copilași.

Despre răspândirea infecțiilor în Spitalul Județean Suceava, expertiza susține că „există o legătură de cauzalitate între contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial, rezultat al neluării măsurilor de dezinfecție a coloanei de apă de către administrația Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava și infectarea celor doi nou-născuți, stabilindu-se că infectarea celor doi cu bacteria Pseudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului”.

Expertiza spune și de ce s-a ajuns aici. Dezinfecția și asigurarea mediului sanitar s-au efectuat în mod necorespunzător, „procedura de depistare, înregistrare și raportare fiind lacunară”, se punctează în document. Cei care au descoperit că sursa de contaminare cu Pseudomonas aeruginosa este coloana de apă sunt cei de la DSP Suceava, care au informat conducerea clinicii să dezinfecteze de urgență coloana.

Dosarul a fost trimis în judecată după 5 ani, cu un singur inculpat: Spitalul Județean Suceava.

Trebuie precizat că, la vremea aceea, și Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a demarat o anchetă cu privire la decesul celor trei nou-născuți la Spitalul Județean Suceava.