Secţie plină de copii cu pnemonie acută la Spitalul Gomoiu din Capitală. Medicii spun că pacienţii au nevoie de oxigen

Dr. Gabriela Vlad, medic specialist pediatru la Spitalul de copii Victor Gomoiu din Capitală, a declarat pentru News.ro că medicii au în îngrijire un val întreg de cazuri de copii cu pneumonie acută. În prezent, 20 de copii sunt internaţi cu această afecţiune, o secţie întreagă dedidată bolilor respiratorii funcţionând la capacitate maximă. Medicul spune că aceste cazuri se întâlnesc mai degrabă în perioada rece şi nu acum, în septembrie. Cei mai mulţi dintre copii au nevoie de administrare de oxigen.

„În acest moment, secţia respirator lucrează la capacitate maximă şi are 20 de pacienţi internaţi cu pneumonie acută. 80 la sută dintre aceştia sunt cu insuficienţă respiratorie acută. Cei mai mulţi dintre ei, fie că vin cu transportul de la domiciliu, cu maşina personală sau cu ambulanţa, ajung la noi în stadiul de insuficienţă respiratorie acută. Nu este caracteristic lunii septembrie, în mod normal lucrul acesta l-am fi resimţit undeva în sezonul rece, deci mult mai târziu de luna septembrie, este neobişnuit ca în acest moment al anului să ne confruntăm cu situaţia de faţă”, a explicat medicul.

Copiii care ajung cu insuficienţă respiratorie la spital au nevoie de administrare de oxigen în primul rând, dar şi de diferite tratamente, printre care şi corticoterapia, de cele mai multe ori administrată atât inhalator, cât şi intravenos.

„Pacienţii care ajung la noi cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută necesită, de primă intenţie, administrarea de oxigen pe mască adaptat vârstei şi restul tratamentului care poate să însemne asocierea de corticoterapie, uneori antibioterapie în anumite situaţii, investigaţii suplimentare, supraveghere medicală şi reevaluarea acestora permanentă.

Corticoterapia este o formă de tratament cu cortizon cu derivaţi cu bază de cortizon şi care se poate administra atât inhalator, dar şi intravenos, parenteral. De cele mai multe ori, avem nevoie de formă inhalatorie, iar în cazurile cele mai severe, se pot asocia inclusiv variantele de administrare parenterală.

Din păcate, cei mai mulţi dintre pacienţii de care vă povesteam, cu pneumonie acută şi insuficienţă respiratorie acută, au necesitat şi administrarea de corticoterapie atât inhalatorie, cât şi parenterală”, a precizat medicul.

Corticoterapia, tratament fără efecte adverse dacă este administrat pe durate scurte de timp. Durata de internare a unu copil cu pneumonie acută este de până la 7 zile, spune Dr. Gabriela Vlad. Medicul îi roagă pe părinţi să-i izoleze pe cei mici de colectivitate dacă sunt bolnavi şi să ţină legătura în primul rând cu medicul de familie.

„Din fericire, cazurile cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută internate în ultima perioadă sunt cazuri care necesită perioade scurte de corticoterapie, câteva zile şi ulterior scăderea dozelor şi remiterea, concordant de altfel cu evoluţia favorabilă, deci nu vorbim despre reacţii adverse, de cele mai multe ori, decât la administrarea pe termen lung.

Timpul de internare pentru un copil cu pneumonie severă este în medie 5-7 zile în funcţie de evoluţia şi particularităţile fiecărui caz.

Rugămintea noastră către părinţi ar fi în primul să respecte normele de distanţare, de igienă, spălatul mâinilor, purtatul măştii, atât la copiii care sunt cu vârsta de indicaţie de purtare a măştii, cât şi la adulţi, de asemenea evitarea spaţiilor supraaglomerate, atât cât se poate, şi la primele semne de boală, testarea pacienţilor, vizitarea medicului de familie, deci efectuarea unui consult la medicul de familie, testarea pacienţilor antigen SARS-CoV-2, pentru că încă nu am depăşit momentul SARS-CoV-2 pe deplin şi izolarea pacientului, acolo unde este cazul şi, evident, urmarea recomandărilor medicului de familie”, a explicat Dr.Gabriela Vlad pentru News.ro.

Citeşte articolul integral AICI.