Ședință a Coaliției de guvernare, luni. Liderii iau în calcul ca măsura compensării cu 50 de bani la carburanți să nu mai fie prelungită

Coaliția de guvernare are programată luni o nouă ședință dedicată crizei din energie. Printre cele mai importante subiecte pe ordinea de zi se află modificările Ordonanței care a prelungit până la finalul lunii august, anul viitor, schema de plafonare și compensare.

Liderii Coaliției trebuie să cadă de acord asupra modificărilor aduse Ordonanței pe energie

Liderii Coaliției trebuie să cadă de acord asupra modificărilor aduse Ordonanței pe energie, cea care a intrat in vigoare la începutul lunii septembrie, dar, potrivit procedurii, este acum în dezbatere parlamentară.

Coaliția și-a dat seama abia după ce a adoptat această Ordonanță că a uitat să includă în schema de compensare și plafonare societățile de transport public, bisericile, companiile de utilități, producătorii de medicamente și bolnavii care folosesc aparate, care funcționează pe bază de energie electrică, cum ar fi concentratoarele de oxigen. PSD a propus un preț plafonat pentru această categorie, cea a bolnavilor, indiferent de consum.

În ceea ce privește celelalte categorii, PSD propune plafonarea prețului la un leu pe kilowat, la 85% din consum. Acesta este unul dintre punctele de discuție în Coaliție, informează euronews.ro.

Un altul este compensarea cu 50 de bani la fiecare litru de carburant.

Această măsură expiră la finalul lunii, iar liderii Coaliției iau în calcul să nu o mai prelungească.

Ministrul Mediului trebuie să vină cu un plan pentru „Programul Rabla pentru becuri”

În plus, ministrul Mediului trebuie să vină cu un plan pentru „Programul Rabla pentru becuri”. Prin acest program, romÂnii care doresc să își înlocuiască becurile vechi, cu filament, mari consumatoare de energie, ar putea lua fonduri de la stat, pentru a cumpăra becuri cu led, mai economice, scrie psnews.ro.