Senatorul Ioan Stan: „Este inadecvat ca un partid aflat la guvernare să își facă diverse calcule electorale pentru alegerile de anul viitor”

Senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan, a declarat că din punctul de vedere al PSD este inadecvat ca în această perioadă în care cetățenii se luptă cu problemele economice, un partid aflat la guvernare să își facă diverse calcule electorale pentru alegerile de anul viitor.

„Şi ne referim aici la tema comasării alegerilor pusă în discuţie de către colegii noştri de coaliţie din PNL. 

În opinia noastră,  acum trebuie să punem pe primul loc actul de guvernare și identificarea soluțiilor economice pentru cetățeni și pentru firmele românești. Aşadar PSD nu este interesat de acest subiect în acest moment. Drept urmare, vom cere partenerilor de coaliție să ne concentrăm eforturile pe problemele cetățenilor iar discuțiile despre alegeri să le abordăm mai încolo. 

Avem convingerea că atunci când ești la conducere, voturile se câștigă printr-un act eficient de guvernare, nu prin reorganizarea alegerilor astfel încât să îţi creezi un avantaj. 

Totodată atragem atenţia că tema comasării alegerilor este una falsă pentru că din punct de vedere constituțional este practic imposibil de realizat. Ar fi nevoie de instituirea stării de criză pentru amânarea alegerilor locale, fie de demisia actualului președinte și declanșarea anticipatelor de către cel nou ales pentru devansarea alegerilor – anticipatele nu se pot organiza în ultimele 6 luni ale mandatului lui Iohannis, când au loc și alegerile locale. Asta ca să nu mai discutăm şi despre argumentul populist al reducerii cheltuielilor electorale care fost deja respins de CCR pe motiv că o astfel de economie la buget nu justifică restrângerea unor drepturi constituționale. În acest sens, decizia CCR nr. 51/2012 prevede clar că: „Importanţa şi necesitatea măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare într-un context de criză economică – incontestabile de altfel, nu se pot constitui însă în argumente care să susţină, în orice condiţii, restrângeri ale exerciţiului unor drepturi sau ale unor libertăţi sau care să susţină măsuri de natură a afecta principii fundamentale ale statului de drept”, a declarat senatorul Ioan Stan.