Senatorul Ioan Stan, precizări despre legea pensiilor speciale: „Marcel Ciolacu a reacționat prompt și corect în această situaţie”

Senatorul PSD de Suceava Ioan Stan a făcut câteva precizări referitoare la atacurile unor lideri PNL la adresa premierului Marcel Ciolacu, în urma deciziei CCR de respingere a Legii pensiilor speciale. 

„În primul rând, toate obiecțiile CCR de neconstituționalitate se referă la pensiile magistraților. Deci domnii Sighiartău și Motreanu să ceară socoteală colegului lor de partid care a condus Ministerul Justiției și care avea obligația să formuleze reglementări constituționale pentru pensiile magistraților. Ba mai mult, pot să meargă acum, la actualul ministru al Justiției să-i ceară să-și asume răspunderea şi să vină cu amendamente pentru pensiile magistraților care să îndeplinească cerințele din PNRR.

În al doilea rând, considerăm că premierul Marcel Ciolacu a reacționat prompt și corect în această situaţie, cerând convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, pentru ca legea să fie modificată cât mai repede, în acord cu decizia CCR și cu cerințele din PNRR. Este un semnal clar că obiectivul PSD este ca legea să intre cât mai repede în vigoare, pentru ca România să acceseze banii europeni din PNRR. În acest sens, PSD cere ministrului Justiției să nu se mai eschiveze și să vină cu amendamente la reglementările contestate de CCR în privința pensiilor magistraților. Subliniem din nou că toate obiecțiile CCR vizează pensiilor magistraților – este deci datoria ministrului Justiției să vină cu o formulă care să treacă examenul constituțional, deoarece România nu își permite să piardă bani europeni din cauza pensiilor speciale.

Totodată, remarcăm că cei care acuză că în Lege s-au formulat intenționat reglementări neconstituționale  pentru a fi respinsă de CCR, nu s-au înghesuit să formuleze amendamente care să treacă de examenul constituțional. Unii dintre aceştia (USR) au fost la guvernare și chiar au condus ministerul Justiției, dar nu au făcut nimic pentru a tăia pensiile speciale ale magistraților. Deci să nu mai vină acum să dea lecții din opoziție, după ce nu au rezolvat această problemă când au fost la guvernare”, a transmis senatorul sucevean.