Senatorul Ioan Stan: „PSD a reușit să stabilizeze, să redreseze și să readucă economia națională pe traiectoria  dezvoltării”

Senatorul PSD de Suceava Ioan Stan a transmis că odată cu revenirea PSD la guvernare, datele economice confirmă că echipa acestei formațiuni politice a reușit să stabilizeze, să redreseze și să readucă economia națională pe traiectoria  dezvoltării, în pofida recesiunii ori stagnării la nivel european și a făcut asta fără să sacrifice prioritățile sociale majore.

„Astfel, economia României a avut cea mai mare creștere economică din regiune. De aceea, în  2023 am depășit Ungaria și Portugalia ca PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare și vom ajunge la 80% din media UE, de la 77% în prezent.

În ultimii 2 ani, PIB-ul a crescut cu 33% (+395 miliarde lei, 2023 vs. 2021), s-au creat în economie peste 165 mii de noi locuri de muncă stabile, exporturile au crescut cu 20 miliarde euro, ajutorul pentru economie s-a dublat, investițiile publice au crescut cu 68% iar sumele de bani primite de la UE s-au mărit cu 56%.

În acelaşi timp, România a făcut trecerea de la un model de creștere economică bazat pe consum, la unul bazat pe investiții. Investițiile nete în economia națională au crescut cu 15%, la 9 luni din 2023, față de aceeași perioada 2022.

Totodată, înflația a scăzut de la un maximum de 16,8% în noiembrie 2022, la 6,7% în prezent, iar în 2024 estimările BNR arată o inflație de 4,6%. A fost rezultatul insistențelor PSD pentru intervenții care să corecteze eșecurile pieței. Stoparea speculei prin plafonarea prețurilor la utilități și a adaosului comercial la 21 de alimente de bază își dovedesc utilitatea și contribuie la menținerea puterii de cumpărare a cetățenilor și companiilor.

Prin aceste măsuri, PSD și Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu au dovedit din nou că-și respectă angajamentele luate în faţa românilor iar noul an va consolida această tendință și va aduce cu certitudine mai multă stabilitate, mai multă încredere, mai multă bunăstare pentru toată lumea”, a transmis senatorul PSD de Suceava Ioan Stan.