Senatorul Ioan Stan: „PSD nu este de acord sub nicio formă cu privatizarea pădurilor statului și transformarea Romsilva într-o societate comercială”

Senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan, a declarat că Partidul Social Democrat nu este de acord sub nicio formă cu privatizarea pădurilor statului și transformarea Romsilva într-o societate comercială.

„Pe această cale îi asigurăm pe români că acest lucru nu se va întâmpla cât timp ne aflăm la guvernare, indiferent de forma în care va fi rezolvat jalonul din PNRR stabilit de cei din USR și PNL. Sub acest aspect, cetăţenii ţării trebuie să ştie că cele două partide sunt responsabile inclusiv pentru acest jalon care impune transformarea regiilor statului în societăți comerciale, aspect reclamat de sindicaliștii Romsilva ca factor de mare risc pentru pădurile țării noastre.

În acest sens, PSD are convingerea că pădurile României nu pot fi împărțite după bunul plac al celor care au pus pe hârtie nişte jaloane ce devin adevărate pericole pentru proprietățile statului. Şi afirmăm asta pentru că discutăm de o miză uriaşă, cele 3,1 milioane de hectare de păduri proprietate publică de stat stocând, în prezent, un volum de aproximativ 1 miliard de metri cubi de lemn, cu o valoare care depășește 100 de miliarde de euro. De aceea o spunem răspicat: nu vom fi de acord să punem pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane de hectare păduri de stat, acestea fiind probabil cea mai mare bogăție și resursă regenerabilă pe care România o deţine la momentul actual. 

În consecinţă, PSD crede că exploatarea pădurilor proprietate a statului trebuie să rămână în continuare în sarcina unei entități controlate de stat, nicidecum a companiilor private şi nu putem fi de acord cu măsura stabilită de PNL și USR prin PNRR de a impune transformarea regiilor statului în societăți comerciale fără un plan extrem de bine gândit, pentru fiecare caz în parte”, a spus senatorul Ioan Stan.