Senatorul Ioan Stan: „PSD nu va vota proiectul de lege care înăsprește pedepsele pentru participanții la proteste publice”

Senatorul Ioan Stan a declarat că PSD nu va vota proiectul de lege care înăsprește pedepsele pentru participanții la proteste publice. Acesta a precizat că formațiunea politică nu susține propunerea legislativă inițiată de PNL prin care se înăspresc sancțiune penale în cazul protestelor publice.  În forma actuală, proiectul de lege, intrat marți în dezbatere la Senat, este de natură să intimideze organizarea și participarea la demonstrații sau mitinguri de protest, ceea afectează însăși fundamentul democrației.

„Să nu uităm că libertatea de exprimare și libertatea întrunirilor sunt garantate de Constituția României și nu pot fi îngrădite în niciun fel. 

În consecinţă, PSD consideră că poporul român este suveran, iar cetățenii trebuie să aibă libertatea de a-și exprima public nemulțumirile față de cei aleși, fără a fi intimidați sub sancțiunea pedepsei cu închisoarea. 

Ca atare, PSD nu va vota proiectul de lege în forma actuală. În cadrul dezbaterilor, parlamentarii PSD vor solicita eliminarea amendamentului propus de PNL, prin care cei care participă la proteste riscă să fie sancționați direct cu închisoarea pentru că îndrăznesc să critice autoritățile publice sau decidenții politici. 

Subliniem că proiectul de lege inițiat de parlamentarii PNL propune modificarea articolului 371 din Codul Penal, astfel încât tulburarea ordinii publice, inclusiv prin atingerea demnității persoanei să fie pedepsită cu închisoare între 1 an și 5 ani, sau pentru formele agravante, cu închisoare de la 2 la 7 ani. În forma actuală, aceleași fapte se pedepsesc cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la 2 ani”, a declarat senatorul Ioan Stan.