Senatorul Mîndruță: „Înainte de a critica România, presa din Ucraina ar trebui să își amintească ce a făcut România pentru ucraineni”

Senatorul PSD de Suceava George Mîndruță, cadru militar în rezervă și secretar al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, a transmis un mesaj prin care explică de ce bucățile de dronă rusească căzută pe teritoriul țării noastre nu reprezintă un atac din partea Federației Ruse.
De altfel, senatorul sucevean critică modul în care Ucraina a abordat această situație, dar și faptul că ucrainenii au uitat de tot ajutorul pe care l-au primit de la români.
„Se tot vorbește în aceste zile despre niște resturi ale unei drone care au fost găsite pe teritoriul României. Aș dori să aduc câteva clarificări.
Cel mai important aspect în această situație este dacă a existat un atac intenționat sau dacă a fost o cădere accidentală a unor fragmente de dronă distruse de apărarea Ucraineană. Secretarul General al NATO tocmai a declarat că nu există niciun indiciu care să conducă la ipoteza că a fost un atac intenționat lansat de Moscova.
Fragmentele de dronă s-au găsit într-o zonă care nu prezintă niciun interes pentru un astfel de atac intenționat, ceea ce confirmă ipoteza unei devieri accidentale.
CEL MAI IMPORTANT E CĂ NU EXISTĂ NICIO AMENINȚARE LA ADRESA SECURITĂȚII ROMÂNIEI. NU EXISTĂ MOTIVE DE ÎNGRIJORARE PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI.
Președintele Iohanis a declarat: «dacă se confirmă că fragmentele provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranități și integrității teritoriale a României». Cu siguranță președintele s-a referit la ipoteza unui atac intenționat, care într-adevăr ar constitui o violare gravă a suveranității României. Dar secretarul general al NATO tocmai a afirmat că nu există niciun indiciu care să confirme această ipoteză.
Rusia nu are niciun interes să provoace un conflict direct cu un stat NATO.
De asemenea, locul în care s-a identificat drona nu are nicio semnificație de ordin militar, care să valideze ipoteza unui atac intenționat.
Așadar, toate datele de până acum ne spun că scenariul la care s-a referit președintele Iohannis nu se confirmă.
Înainte de a critica România, presa din Ucraina ar trebui să își amintească ce a făcut România pentru ucraineni. Ne-am implicat din prima zi pentru sprijinirea refugiaților și, chiar dacă nu am primit toate fondurile promise de UE în acest sens, am continuat să asigurăm finanțarea pentru refugiați și pentru creșterea capacității de tranzit pentru exportul de cereale din Ucraina”, a transmis senatorul George Mîndruță.