Senatorul Mîndruță, la cel de-al 23-lea Forum Parlamentar Transatlantic din Washington: „S-a discutat despre reconstrucția Ucrainei, impactul sancțiunilor asupra economiei Rusiei și așteptările NATO la Summit-ul de la Washington”

În perioada 4-7 decembrie 2023, senatorul Gheorghiță Mîndruță a participat, la Washington, la cel de-al 23-lea Forum Transatlantic care a fost găzduit de Universitatea Națională de Apărare și Consiliul Atlantic. Forumul a reunit peste 100 de membri ai Parlamentului din 25 de state.

 Discuțiile au vizat în special necesitatea de a menține sprijinul acordat Ucrainei, atât în ceea ce privește suplimentarea și modernizarea arsenalului militar, cât și adoptarea de măsuri concrete privind reconstrucția și redresarea economică. Parlamentarii au căzut de acord asupra faptului că Alianța trebuie să vină cu o strategie clară în ceea ce privește situația din Europa. Opinia generală a fost aceea că:

„Ucraina face parte din NATO. Trebuie să ne mărim eforturile pentru a o ajuta să avanseze spre aderare.”

În ceea ce privește NATO, accentul a căzut pe modalitățile concrete prin  care Alianța va putea răspunde provocărilor venite din partea Rusiei la adresa securității euro-atlantice. În acest sens, a fost reamintit obiectivul stabilit de comun acord în cadrul Summit-ului de la Vilnius, acela ca fiecare țară să contribuie cu minim 2% din PIB-ul său la cheltuielile pentru apărare. Mai mult decât atât, Alianța a reiterat eforturile pe care le depune în apărarea valorilor democratice comune și menținerea ordinii internaționale, mai ales în contextul amenințărilor actuale venite din partea Rusiei și Chinei. Accederea Suediei la NATO a fost și ea în centrul atenției, subliniindu-se încă o dată faptul că țara a îndeplinit toate criteriile pentru ca procesul de aderare să fie finalizat.

 În contextul alegerilor prezidențiale și pentru Congres din SUA în 2024, participanții la Forum au întărit sprijinul bilateral de natură politică și economică. Nu în ultimul rând, pe lista discuțiilor s-au mai regăsit teme precum: deteriorarea situației politice, economice și sociale din Ucraina ca urmare a războiului, oportunitatea impunerii de noi sancțiuni împotriva Rusiei cu scopul de a diminua capacitatea acesteia de a finanța războiul, consolidarea legăturilor cu aliații din zona Indo-Pacifică și nu în ultimul rând, situația actuală din Orientul Mijlociu, cu accent pe soluții concrete pentru restabilirea păcii și a securității. 

În ultima zi a Forumului a avut loc o vizită la US Naval Academy, Annapolis-Washington DC, unde s-au prezentat informații extrem de interesante despre condițiile de admitere, perioada studiilor și traseul profesional al absolvenților. Impresionante au fost condițiile de cazare avute la dispoziție de către studenți, dar mai ales infrastructura didactică de pregătire practică profesională. De altfel si moto-ul Universității Navale este relevant: „de a pregăti absolvenți din punct de vedere moral, mental și fizic, de a le insufla cele mai înalte idealuri de datorie, onoare și loialitate pentru a deveni lideri care sunt dedicați unei cariere de serviciu naval și au potențial de dezvoltare  în minte și caracter pentru a-și asuma cele mai înalte responsabilități de comandă, cetățenie și guvernare.”