Senatorul PNL de Suceava, Constantin Daniel Cadariu, îi cere ministrului muncii și solidarității sociale, Simona Bucura – Oprescu, să ia măsuri urgente pentru corectarea noului proiect de Lege a pensiilor în condițiile în care viitoarele prevederi legale i-ar afecta pe actualii și foștii lucrători din minerit. Constantin Daniel Cadariu a precizat că solicitarea este făcută în urma discuțiilor cu primarii din zona de munte a județului Suceava și cu foști angajați ai companiilor de minerit, care și-au exprimat îngrijorarea că toți cei care au lucrat sau lucrează în acest domeniu vor fi puternic afectați de noile prevederi legale.
Cadariu i-a transmis ministrului Simona Bucura – Oprescu că din sesizările pe care le-a primit a reieșit faptul că în forma actuală a viitoarei Legi a pensiilor, minerii aflați la pensie vor avea de suferit în urma recalculării drepturilor ce li se cuvin, același lucru urmând să se întâmple și cu foștii salariați din minerit care și-au desfășurat activitatea în condiții speciale de muncă.
„Din discuțiile avute a reieșit faptul că există o îngrijorare foarte mare cu privire la faptul că noile prevederi ar duce la o înghețare a pensiilor pentru care stagiul de cotizare utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este mai mic de 25 de ani, până când prin aplicarea noii formule de calcul ar reieși un cuantum mai mare decât cel actual al drepturilor bănești. Aici este vorba despre salariații din minerit care au realizat stagii de cotizare în condiții speciale sau în prima grupă de muncă, pentru care stagiul de cotizare este de 15 ani, lucrând în zona I de expunere la radiații, de 17 ani pentru cei care au lucrat în zona a doua de radiații și de 20 de ani pentru activitățile desfășurate în subteran cel puțin 50% din timpul de lucru, așa cum sunt stabilite în momentul de față. Practic, prin noua lege ar urma să se ajungă la o scădere a punctajului pentru cei care au lucrat cu încadrarea în prima grupă de muncă sau în condiții speciale”, a declarat senatorul PNL de Suceava.
El a mai spus că o altă nemulțumire este legată de angajații unităților de prospecțiuni și explorări geologice care au lucrat în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă, în condițiile în care aceștia nu se mai regăsesc în noua Lege a pensiilor în cadrul locurilor de muncă în condiții speciale.
Constantin Daniel Cadariu a ținut să precizeze că toate aceste sesizări vin din partea unor foști salariați ai Compania Naționala a Uraniului – Crucea, SC Minbucovina SA Vatra Dornei și SC Geomolf SA – Întreprinderea de Prospecțiuni și Explorări Geologice Câmpulung Moldovenesc.