Sfaturi pentru a securiza instalația electrică a casei

Depindem de electricitate și nu mai putem trăi fără aceasta. Curentul electric alimentează toate aparatele din casă, de la cele pentru divertisment la cele care ne oferă confort. Deși este indispensabilă și ne face viața mai simplă și mai frumoasă, energia electrică ce circulă prin instalația electrică a casei poate să fie periculoasă, atunci când nu este utilizată corespunzător. Iată, mai jos, câteva măsuri simple și eficiente, care pun în siguranță instalația electrică, dar mai ales pe cei care o utilizează. 

Împământarea instalației electrice

Prin realizarea împământării instalației electrice, se asigură descărcarea excesului de electricitate în pământ. Acest lucru este posibil pentru că pământul are o sarcină electrică negativă și este capabil să neutralizeze electricitatea încărcată pozitiv. În consecință, sistemele electrice au ceea ce se numește un fir de împământare, care pleacă de la prizele electrice, cablurile aparatelor electrice și conductorii de electricitate din instalația electrică spre electrozii de impamantare

Aceștia au diferite dimensiuni și forme și leagă instalația electrică de sol, impamantarea fiind de mai multe tipuri, ceea ce permite identificarea unei soluții optime pentru fiecare caz în parte. 

Principiul în baza căruia funcționează legarea la pământ se bazează pe faptul că excesul de electricitate din instalație, care poate să apară în urma unei suprasarcini sau a unei defecțiuni, va lua calea cu cea mai mică rezistență. Firul care duce la electrozii legați la sol va avea rezistență minimă și va permite descărcarea excesului de electricitate în siguranță, la pământ, astfel încât să nu provoace răni sau incendii.

Siguranțele tabloului electric

Acestea sunt elemente importante are rețelei electrice din locuință și au rolul de a întrerupe în mod automat alimentarea cu energie electrică, atunci când apare un consum care crește peste o valoare prestabilită.

Siguranțele cele mai eficiente sunt cele automate diferențiale, care oferă atât protecție împotriva unui consum crescut ce poate genera încălzirea și deteriorarea cablurilor de tensiune, cât și eliminarea riscului de electrocutare. Concret, acestea întrerup brusc alimentarea cu energie, în momentul în care temperatura în conductori atinge o anumită valoare sau dacă se produce o scurgere de curent. 

Siguranțele ideale au mereu o valoare limită a tensiunii mai mică decât valoarea maximă tolerată de sistemul electric al locuinței. Acestea elimină riscul apariției unor incendii prin suprasarcină.

Distribuirea consumatorilor

Marii consumatori de energie din locuință sunt electrocasnicele alimentate la priză. Conectarea mai multor consumatori la aceeași sursă face ca temperatura cablurilor să crească și, implicit, poate exista riscul ca acestea să ajungă la incandescență sau să se deterioreze. Repartizarea corectă a consumatorilor evită supraîncărcarea prizelor. 

La fel de importantă este starea fizică a prizelor, a cablurilor de alimentare, a ștecherelor și a conductorilor. Prizele instabile, cablurile neizolate, contactul anormal al conductorilor sau suprasolicitarea acestora poate fi cauza unor incidente grave, existând risc de scurtcircuit, electrocutare, incendiu sau topire a cablurilor.  

Riscul improvizațiilor

Improvizațiile la instalațiile electrice trebuie asimilate unor bombe cu ceas. În aproape 100% din incendiile și accidente provocate de curentul electric a fost vorba de o improvizație care a cedat sau care a dus la accidentarea cuiva. 

Realizarea unor reparații superficiale, prizele și întrerupătoarele defecte, cablurile neizolate sau cu izolație veche și deteriorată, apropierea dintre conductele de apă și instalațiile electrice, dar și alte situații mai mult sau mai puțin asemănătoare pot fi cauza unor accidente extreme, care pun viața sau bunurile din locuință în pericol. 

Zonele periculoase ale casei

Baia și bucătăria sunt considerate cele mai periculoase zone ale casei, dat fiind faptul că există simultan surse de apă, electricitate și gaz. În consecință, aceste încăperi au nevoie, pe de o parte, de prize cu împământare, iar pe de alta, de sisteme specifice de protecție împotriva aburului și umezeli. 

Măsurile de siguranță suplimentară sunt necesare, ca urmare a faptului că apa este un foarte bun conductor de electricitate, ceea ce sporește riscul asociat șocurilor electrice. Regulile de siguranță cer să nu folosești niciodată un aparat electric atunci când ești în cadă sau pe o podea udă ori într-un spațiu umed și cu abur. 

Nu în ultimul rând, alături de împământare, montarea unui paratrăsnet poate să fie o măsură de siguranță importantă, atât pentru casă, în general, cât și pentru instalația electrică și aparatele din locuință. Paratrăsnetul este necesar pe casele înalte și pe cele care se află în câmp deschis ori la înălțime. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com