Singurul medic pediatru de la Spitalul din Câmpulung este în concediu. Managerul Cosinschi îi sfătuiește pe părinți să ducă copiii bolnavi la medicul de familie

Managerul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, dr. Adrian Cosinschi, a informat că,  până pe 2 mai,  la unitatea spitalicească nu este niciun medic pediatru. Dr. Cosinschi recomandă ca investigațiile obișnuite să se efectueze cu predominență la cabinetele medicilor de familie, iar cele mai complicate, cele chirurgicale sau ortopedice vor fi dirijate direct sau – după o evaluare prealabilă în serviciile de gardă medico – chirurgicală pentru adulți – către Spitalul Județean Suceava.
Potrivit managerului Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, această situație, întâlnită de mai multe ori după debutul pandemiei, este consecința faptului că momentan Secția Pediatrie a rămas și funcționează încă doar cu un singur medic pediatru. Cu un program solicitant de o normă și jumătate în cursul săptămânii, incluzând și două weekend-uri pe lună, cu chemări suplimentare de la domiciliu la solicitări pentru cazuri deosebite, existența perioadelor de concediu de odihnă, niciodată efectuat complet în ultimii ani, este firească și imperios necesară pentru medic, chiar dacă produc disfuncționalități, ca în cazul de față.
„Este însă foarte necesar de știut conjunctura specială, aproape unică, care poate explica situația de moment. Actualmente, în secția pediatrie mai sunt angajați încă doi medici pediatri, două doctorițe-mame ambele aflate în concedii de creștere a copilului! Dacă o doctoriță fostă rezidentă a spitalului, actualmente specialistă, a profesat anul trecut până în luna august, a doua este nou angajată de câteva săptămâni prin concurs, după demersuri repetate de ocupare a locului vacant. Deși va putea lucra efectiv tot abia de la sfârșitul anului, ne bucurăm că vom mai avea o colegă chiar și în aceste condiții, știută fiind criza acută de specialiști în domeniul sănătății.
Putem spera chiar la organizarea unei linii de gardă în specialitatea pediatrie, încă absentă în toată zona de munte a județului Suceava.
Suntem conștienți că se creează o disfuncționalitate temporară importantă, atât pentru aparținătorii copiilor cu probleme medicale, dar și de natură profesională pentru medicii nepediatri care, la nevoie, trebuie să evalueze acești copii și, nu în ultimul rând, de natură managerială.
Însă sperăm ca această perioadă să treacă cât mai repede, să fie cât mai puțin solicitantă în probleme de sănătate, iar cu răbdare și o mai bună înțelegere, să așteptăm normalizarea situației”, a spus dr. Cosinschi Adrian, managerul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc.