Sistem performant pentru aducerea aeronavelor la sol pe timp de ceață, pentru aeroportul Ștefan cel Mare din Suceava

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, joi, 29 iunie, a.c., în plenul Consiliului Județean, că Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A. va îmbunătăți sistemul de aducere la sol a aeronavelor, instrument landing system (ILS).

„Suntem destul de aproape de modificare a parametrilor ILS-ului, a acelei instalații de aducere la sol a avioanelor pe timp de ceață. Deja prin demolarea din aeroport a turnului de control vechi și coborârea antenei de acolo distanța la care se poate accepta aterizarea scade de la 450 de metri vizibilitate la 300 de metri, ceea ce e un prim câștig. Dar cei de la Romatsa ne-au promis că ne vor ajuta pentru că am cerut insistent. Vine perioada de toamnă, de ceață, și vrem să aducem dispozitive care să ridice clasa ILS-ului de la Aeroportul Suceava pentru a nu mai avea atâtea aterizări la Iași sau în altă parte când este ceață”, a spus Gheorghe Flutur.

De precizat că în momentul de față Aeroportul Suceava dispune de un sistem ILS de categorie II, sistem identic cu cele existente pe aeroporturile din Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Craiova sau Constanța. Echipamente mai performante de tip ILS cat. III se regăsesc pe aeroporturile din Otopeni și Timișoara, însă și acestea au anumite limite de vizibilitate la aterizarea avioanelor.