Șoferii pot rămâne fără maşini dacă le parchează pe trotuar. Deputații au decis că Poliția Rutieră le poate ridica

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în plen, în calitate de for decizional, o inițiativă legislativă care permite Poliţiei Rutiere ridicarea mașinilor staţionate neregulamentar pe trotuare.

Poliția Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe trotuar, reiese dintr-o lege adoptată, miercuri, de Camera Deputaților.

Decizia a fost luată cu 232 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” și 29 de abțineri.

„Acest proiect, inițiat în 2019 pentru a corecta o inadvertență din Codul rutier, a fost cerut de primari de toate culorile politice, care s-au confruntat și se confruntă cu un fenomen extrem de nociv: blocarea utilizării trotuarelor. Sunt oameni în vârstă, persoane cu dizabilități, mame și copii mici nevoiți să meargă pe carosabil pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de mașini.

Au fost inclusiv cazuri grave când pompierii nu au putut ajunge să stingă un incendiu din cauza acestor autovehicule parcate ilegal. Iar Poliția Rutieră nu a putut înlătura aceste mașini în interpretarea legii de până acum. Trebuie să înțelegem că orașele sunt pentru toți, și pentru pietoni, pentru vârstnici, pentru mame, pentru persoanele cu dizabilități, categorii care nu trebuie să fie ostracizate și împiedicate să poată folosi străzile din orașele în care trăiesc”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR, inițiatorul proiectului.

Proiectul de lege modifică art. 64 alin. 1 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul instituirii posibilității ca Poliția Rutieră să dispună ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar fără condiția staționării neregulamentare pe partea carosabilă.

Senatul a respins proiectul de lege pe 29 mai 2019. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, iar proiectul de lege merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis, scrie observatornews.ro.