Sondaj cu rezultate şocante: Peste un sfert dintre elevi spun că li s-au cerut fotografii nud

Abuzurile sexuale sunt la ordinera zilei în școli. Potrivit unui sondaj realizat de World Vision România, peste un sfert dintre elevi au declarat că li s-au cerut fotografii nud. În ceea ce privește abuzatorii, aceștia provin din rândul colegilor, dar și al cadrelor didactice, mai arată cercetarea citată de B1 TV.

Dintre cei 700 de elevi chestionați, aproape unul din patru s-a confruntat la școală cu comentarii de natură sexuală.

În același timp, 17.5% susțin că la școală au fost atinși într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil, în cele mai multe cazuri fiind vorba de colegi. În 12.7% dintre cazuri, atingerile au venit din partea colegilor, în 1% de la profesori, iar în 3.8% din cazuri adolescenții au răspuns că de la alte persoane.

„E nevoie de foarte mult educație.

Tendința este de a spune că victima a făcut ceva, că are un comportament nepotrivit, a fost îmbrăcată nepotrivit și tindem să blamăm pe cei care merg la o secție de poliție să spună că au fost abuzați”, a susținut Mirela Zivari, psiholog.

Despre situațiile de abuz sexual cu care s-au confruntat în general, nu doar în spațiul școlar, 51.5% spun că au avut de-a face cu priviri insistente asupra corpului lor. La peste 26% li s-au trimis fotografii nud și li s-a cerut să trimită fotografii nud cu ei. Aproape 22% dintre adolescenți spun că le-a fost atins corpul fără să fie de acord, iar aproximativ 21% au fost urmăriți pe stradă.

Dintre adolescenții care spun că s-au confruntat cu atingeri fără consimțământ, doar în 35% dintre cazuri agresorii sunt necunoscuți.

16,5% dintre tineri s-ar simți mai confortabil să denunțe un abuz pe o platformă online, decât față în față
Peste 22% dintre elevii chestionați spun că obligarea sau invitarea unui minor să vizioneze imagini pornografice este un abuz sexual doar într-o mică măsură sau nu este deloc. Unu din zece adolescenți crede că mimarea actului sexual în fața unei persoane (fără ca actul sexual să aibă loc) nu reprezintă deloc o formă de abuz sexual, iar 18.4% cred că este abuz doar într-o mică măsură.

Întrebați în ce măsură consideră că insistența unui partener de-a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea sau are îndoieli, este o formă de abuz sexual, 9% au răspuns că este doar în mică măsură sau nu este deloc abuz.

În ceea ce privește necesitatea unei platforme online pentru raportarea abuzului sexual, 16,5% dintre tineri s-ar simți mai confortabil să denunțe un abuz pe o platformă online, decât față în față.

În același timp, peste un sfert dintre profesori ar alege o platformă online pentru raportarea unui abuz, comparativ cu apelarea numărului de urgență 112 sau Telefonul Copilului 119, doar 10,9% ar prefera această modalitate.

„În școala românească sunt extrem de puțini consilieri”
La fel de grav este că 40% dintre adolescenți nu știu dacă în școala lor există un consilier cu care să poată vorbi despre astfel de probleme.

„Ar trebui să ne atragă atenția faptul că acei copii nu știu că există un consilier școlar. În școala românească sunt extrem de puțini consilieri, nu există psihologi sau există un consilier la 3000 de copii ceea ce este ineficient”, a mai afirmat psihologul Mirela Zivari, potrivit psnews.ro.