Spaima facturilor la energie: 24% dintre români spun că vor reduce temperatura în locuințe, 42% caută sfaturi pe Google

Cei mai mulţi români (95%) sunt îngrijoraţi de evoluţia preţurilor la energie şi aproape un sfert dintre ei intenţionează să reducă temperatura medie în locuințe, se arată într-un studiu realizat de Resideo și citat de Agerpres.

Potrivit studiului, valorile în creştere ale facturilor la energie sunt o sursă reală de îngrijorare, 95% dintre respondenţii din România declarându-se „îngrijoraţi” (36%) sau „foarte îngrijoraţi” (59%) de evoluţia costurilor cu energia. Pentru a face față acestei situații, circa un sfert dintre români (24%) au redus sau intenționează să reducă temperatura din locuințe. Unul din șase români își dorește să investească în echipamente pentru controlul temperaturii, dacă această măsură aduce beneficii pe termen îndelungat.

Nivelul de îngrijorare exprimat diferă în funcție de grupele de vârstă ale respondenților: 99% dintre cei cu vârste de peste 55 de ani declară că sunt îngrijorați, dintre care 67% foarte îngrijorați.

Întrebați „la cine ar apela pentru sfaturi în vederea reducerii facturilor la energie”, 42% dintre români spun că vor folosi motorul de căutare Google. Cei care au de gând să întrebe un specialist din domeniul energiei termine sunt în număr de 36%.

Dintre toate grupele de vârstă, cei mai interesați să găsească soluții de succes în vederea economisirii energiei sunt cei din grupa 45-54 de ani (43%) și 55 de ani plus (45%). Cei care preferă căutările pe Google sunt aflați în categoria 25-34 de ani (49%). Grupa de vârstă 18-24 de ani se bazează pe internet, iar un număr ridicat (38%) iau în calcul să se adreseze în mod direct furnizotului de energie.

Rezultatele studiului evidențiază că mulți români caută modalități de reducere a valorii de la facturile de energie, inclusiv prin dispozitive de reglare a temperaturii, respectiv termonstate. Circa 60% dintre respondenţi declară că sunt dispuşi să achiziţioneze cele mai noi dispozitive de control al temperaturii, dacă astfel generează economii pe termen lung, scrie psnews.ro.