În urmă cu aproximativ o lună, o pacientă de 20 de ani a fost diagnosticată clinic şi imagistic, cu o formaţiune tumorală osteolitică (schwannom sau neurinom) ce a cuprins aproape în totalitate osul calcaneu stâng.
„Cazul este deosebit deoarece abordează o patologie tumorală extrem de rară a ţesutului osos cu un grad de destrucţie osoasă importantă. Acest lucru a necesitat, în premieră, reconstrucţia osoasă cu alogrefă osoasă umană a defectului osos restant după excizia ţesutului tumoral.
Intervenţia chirurgicală a decurs în doi timpi, iniţial practicându-se excizia marginală a tumorii, în urmă cu 3 săptămâni, precum şi efectuarea de către medicii anatomo-patologi, dr Andreea Botezan şi dr. Luminiţa Miron, a examenului histopatologic, ce a permis diagnosticarea rapidă a unui schwannom intraosos, o tumoră benignă a nervului periferic, excepţional localizată la acest nivel.
Astfel în literatură de specialitate sunt citate numai 5 cazuri de acest fel.
Etapa a doua chirurgicală, s-a desfăşurat în ziua de 14.12.2022, realizându-se reconstrucţia calcaneului stâng prin umplerea defectului osos cu alogrefă osoasă umană, importată de la Banca de ţesuturi Colentina Bucureşti tot cu sprijinul domnului dr. Andrei Nica, medic coordonator al Băncii de Ţesuturi, care este mereu alături de noi şi îi mulţumim.
Pacienta evoluează normal postoperator urmând a fi externată. Conduita de tratament ulterior implică o imobilizare a gleznei şi piciorului stâng pentru o perioadă de 6 săptămâni, sprijinul pe piciorul stâng fiind amânat pentru o perioadă de 3 luni de la intervenţie.
Particularitatea acestui caz o reprezintă atât raritatea leziunii ca frecvenţă şi determinare tisulară, dar şi efortul echipei medicale de a diagnostica şi trata în timp record ( aprox 3 săptămâni) o leziune tumorală cu potenţial de agravare rapidă şi severă, care netratată în timp util ar fi produs colapsul osos prin fracturarea spontană a calcaneului, urmat de un deficit funcţional major, la o pacientă cu vârsta foarte tânără.
De asemenea, trebuie de remarcat că este al doilea caz tratat (cel puţin relatat de literatură de specialitate) prin reconstrucţie cu alogrefă osoasă umană de la banca de ţesuturi, primul caz fiind raportat în 2016 de Centrul Oncologic Hunan din China. Celelalte trei cazuri au fost raportate în Turcia (2012), India (2012) şi Brazilia (2020) dar cu defecte osoase mai mici, la două cazuri efectuându-se plombare cu autogrefa osoasă (de la acelaşi pacient ) şi într-un caz fixare cu şuruburi şi plombarea defectului osos cu ciment acrilic”, a explicat dr. Răzvan Codrin Bandac, medic primar ortoped, şef secţie Ortopedie a Spitalului Judeţean.
Intervenţia s-a realizat cu anestezie rahidiană, echipa operatorie fiind alcătuită din: dr. Mihai Sorin Petrasuc, dr. Ana Loredana Baitoc, medici primari ortopezi, dr. Dorin Stănescu medic primar AŢI şi as. Ancuţa Bâzgan, asistent de bloc operator.
Conducerea spitalului judeţean sprijină şi încurajează progresul medical în toate specialităţile medicale.