Statul începe verificarea clădirilor cu risc seismic ridicat. Românii pot beneficia de consolidare gratuită

Începe marea verificare a clădirilor cu risc seismic ridicat, iar românii pot beneficia de reconsolidare gratuită din partea statului.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a cerut şi identificarea firmelor de construcţie turceşti care au realizat lucrări şi în România.

Mai mult, premierul a cerut şi ca standardele din domeniul construcțiilor și calitatea materialelor să fie revizuite, scrie antena3.ro.

Şeful Guvernului a solicitat ca pe baza măsurilor care au fost luate în Turcia și a companiilor care au fost identificate ca executând lucrări de construcții în zona unde s-a produs cutremurul și deja au fost nominalizate să se verifice dacă au construit în România.

În funcție de rezultate, Ciucă a cerut să fie identificate măsurile care pot fi luate la nivelul fiecărei instituții în parte.

Totodată, șeful Executivului a cerut ca standardele din domeniul construcțiilor și calitatea materialelor să fie revizuite.

Ce este prevăzut în documentele din proiectele de construire trebuie să fie similare cu ceea ce se realizează în realitate. Un comitet interinstituțional va fi constituit în acest scop.

Oamenii pot să beneficieze gratuit de reconsolidare, însă pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid, e nevoie de comunicare între primării şi asociaţiile de proprietari.

Românii nu trebuie să plătească nimic dacă beneficiază de această reconsolidare făcută de stat, dar nu-şi pot vinde apartamentele timp de 25 de ani.

În plus, sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur mare. În ultimii 20 de ani, au fost consolidate 30 de clădiri.

Cutremurul din Turcia readuce la suprafaţă problema clădirilor cu risc seismic din Capitală. Sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur major.

Este vorba despre 361 de imobile aflate în categoria 1 de risc seismic. Cu toate acestea, municipalitatea a expertizat in ultimii doi ani doar 35 de cladiri.

Un cutremur declarat iniţial cu magnitudinea de 7,8 grade şi care ulterior a fost actualizat de autorităţile turce la o magnitudine de 7,4 a zguduit sudul Turciei.

Cutremurul a avut epicentrul în Gaziantep şi ar fi afectat şi o bază militară. Guvernul de la Ankara a cerut ajutor internaţional.

Potrivit Institutului American de Studii Geologice, acesta este cel mai mare cutremur înregistrat în Turcia în ultima sută de ani.

Ţara s-a mai confruntat cu un fenomen devastator şi în 1999, când 17.000 de oameni, iar 120.000 de clădiri au fost avariate.

Cutremurul s-a simţit şi în alte ţări, precum Siria, Liban, Iordania, Grecia şi Cipru, scrie psnews.ro.