Suceava bate Iaşul, de departe, la turism

Desemnat în acest an Destinația turistică de weekend a anului, Iașul nu a reușit să convingă turiștii cu apartamentele și camerele de închiriat oferite acestora, în primele nouă luni ale anului. După numărul vizitatorilor români sosiți în Iași în primele trei trimestre din 2022, județul se clasează pe locul 8 din 42. Iar străinii au fost încă și mai puțin dornici să se cazeze în apartamente sau camere din Iași. Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, doar 531 de străini au optat în Iași pentru acest tip de cazare, clasând Iașul pe locul 13 în topul atractivității ofertelor de ședere de acest tip.

Aproape 842 de mii de turiști s-au cazat de la începutul anului în apartamente sau camere de închiriat din România. Dintre aceștia, 93% au fost turiști români, iar un sfert dintre cazările la apartament sau cameră închiriată s-au realizat în județul Constanța.

Potrivit ziardeiași.ro, pe locul doi a fost județul Brașov, în preferințele turiștilor care nu u optat pentru cazarea în unități clasice de primire, iar pe locul trei, cu 9,9% – a fost Bucureștiul. La Iași au căutat apartamente sau camere de închiriat doar 2,7% dintre turiștii români.

În Regiunea Nord-Est, Suceava este cea mai căutată

În ce îi privește ce vizitatorii din străinătate, aceștia au optat în număr mic pentru cazarea în apartamente sau camere de închiriat (7% din total, adică 56.247 de turiști). Și dacă turiștii români au căutat cazare mai ieftină (sau mai flexibilă) în special în județul Constanța, turiștii străini care s-au cazat în acest an în apartamente sau camere de închiriat s-au îndreptat în special spre București (51%).

Arad și Cluj au fost ocupantele locurilor al doilea și al treilea după numărul străinilor cazați în apartamente și camere (13%, respectiv 10% din totalul turiștilor străini care au optat pentru acest tip de cazare). Iașul, pe locul 13 în după numărul străinilor acomodați în apartamente și camere de închiriat, a avut doar 531 de turiști de acest tip, adică 0,9%. 

Dintre județele din Regiunea Nord-Est, străinii s-au cazat masiv (52%), în apartamentele și camerele oferite turiștilor, spre închiriere, de suceveni. Pe locul al doilea a fost Județul Neamț, cu 29,4% și Iașul pe locul al treilea, cu 17,5 %. În Vaslui și Bacău au fost câte șase turiști străini care au preferat să se cazeze în apartamente, în loc să meargă la hoteluri, pensiuni, moteluri.

În ce îi privește pe românii care au vizitat județele din regiunea de dezvoltare a Moldovei, tot în județul Suceava au fost cei mai mulți care au optat pentru cazare la apartament sau cameră de închiriat (38,5%). Însă pe locul al doilea a fost Iașul (27,4 %), și pe trei județul Neamț (26.2%).

Media înnoptărilor în apartamentele și camerele închiriate pentru turiști a fost de 2,2 zile.

În ce privește structurile de primire turistică, datele Institutului Național de Statistică au arătat că în primele nouă luni din an s-au realizat 8,7 milioane de cazări în total, din care peste 7,5 milioane au fost turiști români, cazați în județul Constanța (aproape 1,2 milioane) sau în București (peste un milion).

Județul Iași s-a clasat pe locul 11 în topul cazărilor în hoteluri, moteluri, pensiuni, vile turistice, iar din regiunea Moldovei, județul Suceava este singurul care intră în top 10 după numărul de sosiri ale turiștilor în unități de primire specializate – pe locul 8, cu aproape 350.000 de cazări. Și în acest tip de cazare, media înnoptărilor a fost de 2,2 zile.

Însă o altă statistică arată, de fapt, suferința turismului românesc. Potrivit indicilor de utilizare netă a locurilor de cazare, doar 30,6% din capacitatea de cazare a fost ocupată. În special hotelurile au primit turiști – în cazul acestor unități turistice, capacitatea de utilizarea a fost de peste 37%. Vilele turistice au fost ocupate în proporție de 25 % și bungalourile – de 23%.

Hanurile sunt ultimele în preferințele turiștilor 7,6 % indice de utilizare netă a locurilor de cazare), iar taberele pentru elevi și preșcolari, atât de iubite până nu demult de copii, au fost utilizate în proporție de doar 13%, scrie ziardeiasi.ro.