Sâmbătă, 12 ianuarie, comuna suceveană Râșca a găzduit cea de-a doua ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri pe Stil Vechi, acest eveniment marcând încheierea Programului „Crăciun în Bucovina”, organizat de Consiliul Județean Suceava.
La Festivalul de la Râșca au luat parte sute de oameni, care au admirat cetele de urători și mascați veniți la Râșsca din tot județul.
„Mă bucur să văd atâta lume adunată aici. Suntem la cea de-a doua ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri pe stil vechi în comuna Râșca și ne dorim ca această tradiție să meargă mai departe pentru că aceste datini și obiceiuri trebuie duse mai departe. Urez tuturor La mulți ani și un An Nou plin de realizări”, a transmis primarul comunei Râșca, Ionuț Andreica.
Alături de edilul Ionuț Andreica a fost și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, care a subliniat că este foarte important ca tinerii să cunoască tradițiile și obiceiurile și să le ducă mai departe, iar astfel de evenimente trebuie să aibă loc.
„Suntem la Slătioara, la Râșca, la o nouă ediție a acestor festivaluri care aduc obiceiurile de iarnă, în fața noastră, a publicului. Consiliul Județean, prin Centru Cultural «Bucovina» încheie astăzi, ceea ce noi am inițiat cu mulți ani în urmă, și anume, programul «Crăciun în Bucovina». Ediția din acest an a început la Cazinoul de la Vatra Dornei, pe 28 noiembrie 2023, și se încheie aici, la Râșca. Mă bucur că avem un bun partener și colaborator în ceea ce privește administrația comunei, prin domnul primar. Faptul că sunt atât de multe grupuri folclorice, demonstrează că tradițiile sunt apreciate de localnici iar preocuparea noastră, a Consiliului Județean este să încurajăm păstrarea acestor tradiții. Am trecut prin pandemie, am trecut prin vremuri grele, vremurile nu sunt chiar cele mai bune, avem un conflict la frontieră iar preocuparea noastră este să menținem ceea ce vine din ani și ani. Aceste manifestări au fost organizate cu gândul la ce va urma, pentru că domnul primar are mult de lucru. Aici, la Slătioara, este un proiect de 6 milioane de euro, prin care se reabilitează o serie de poduri și drumuri iar peste două zile, va fi la București, pentru a semna un proiect de 10 milioane de euro pentru ceea ce înseamnă canalizare în comuna dumneavoastră. Vă doresc sărbători fericite, binecuvântate în continuare. Să ne vedem cu bine și anul viitor”, a transmis vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă.
În fața numerosului public de la Râșca au evoluat Urșii de la Bogdănești, Ceata de la Boroaia, Cerbul de la Corlata, Ansamblul Solcloric „Străjerii” din Dolheștii Mici, Formația de Urși de la Vadu Moldovei, Formația de obiceiuri de iarnă de la Ostra, Formația de obiceiuri de iarnă Râșca, Ansamblul „Valea Uței” de la Volovăț, dar și urători de la Vulturești.