Destinația de ecoturism Țara Dornelor (jud. Suceava) s-a clasat pe locul II în competiția Destinaţia Anului, la secțiunea Comori naturale. La aceeași categorie, au urcat pe podium Țara Hațegului-Retezat (jud. Hunedoara), care a câștigat locul I, Ținutul Zimbrului (jud. Neamț), locul III și Eco-Maramureș (jud. Maramureș), care a primit premiul special – „Destinații în ascensiune”.
Premiul a fost oferit în cadrul Galei „Destinația Anului”, care a avut loc pe data de 27 aprilie, la Palatul Culturii din Iași, unde au fost premiate cele mai atractive destinații turistice din România. Selecția acestora s-a făcut pe baza celor 300.000 de voturi exprimate de public pe platforma „destinatiaanului.ro”, votul juriului, format din 100 de experţi în diverse domenii şi un studiu sociologic, care a măsurat dorința de vizitare a respondenților „Cercetării Destinaţii Vizionare”.
„Se pare că nu suntem singurii care cred că Țara Dornelor este, pe merit, destinația verde a Bucovinei. Un loc preponderent rural, cu zece comunități care-și duc traiul în armonie cu munții, izvoarele, anotimpurile. Aici este locul unde omul modern îți poate recăpăta echilibrul minte-corp și se poate conecta la ritmul naturii, adică la el însuși. Este un premiu primit cu mare bucurie și responsabilitate. Cu atât mai mult cu cât Bucovina, regiunea mamă, a obținut marele premiu „Destinația Anului” și va trebui să confirmăm împreună valoarea a ceea ce promovăm: natura, cultura, istoria și tradițiile locale. Mulțumim organizatorilor, susținătorilor și Asociației de Ecoturism din România (AER), care ne-a pus anul acesta pe harta competiției, la secțiunea Comori Naturale. Aici am fost umăr la umăr cu destinații de ecoturism, afiliate brandului Descoperă Eco-România, care fac eforturi susținute de a păstra un echilibru între nevoia de dezvoltare locală și cea de conservare a naturii și biodiversității: Băile Tușnad și Împrejurimile, Colinele Transilvaniei, Pădurea Craiului – Munții Apuseni, Eco-Maramureș, Ținutul Zimbrului – Neamț, Țara Hațegului-Retezat.” – a declarat Mari Cazimirciuc, managerul destinației de ecoturism Țara Dornelor, cea care a ridicat premiul în cadrul Galei de săptămâna trecută.
Țara Dornelor este destinația verde a Bucovinei, fiind singura destinație de ecoturism din regiune, certificată oficial din anul 2019. Aceasta reprezintă o recunoaștere a eforturilor de dezvoltare locală durabilă inițiate, de peste șapte ani, de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) împreună cu partenerii locali, public-privat, din domeniul turismului, protecției și conservării naturii și a finanțării constante primite din partea Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat, care a permis funcționarea unei echipe de management a destinației și dezvoltarea rețelei de produse și servicii ecoturistice locale.
Experiențele bazate pe natură sunt produsul unui altfel de turism, cu accent pe produse și servicii locale, care să genereze bunăstare în comunitate, concomitent cu o atenție sporită față de valorificarea corespunzătoare a naturii. Aceasta se face prin crearea de trasee și poteci tematice, circuite de drumeție și cicloturism, programe de observare floră/faună în ariile naturale protejate, evenimente locale cu accent pe tradiții, obiceiuri și produse specifice, sporturi de iarnă și de aventură, cu mijloace nepoluante: barcă, bicicletă, schiuri, călare.
Arealul turistic Țara Dornelor este localizat în partea de sud-vest a județului Suceava, regiunea istorică Bucovina, fiind suprapus pe unitatea de relief Depresiunea Dornelor și are în componență sa municipiul Vatra Dornei şi cele nouă comune învecinate: Ciocănești, Cârlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Șaru Dornei, Panaci, Dorna Candrenilor, Coșna și Poiana Stampei. Destinația este străjuită de 4 masive montane din Carpații Orientali: Giumalău, Călimani, Suhard și Bistriței. Cartea de vizită a destinației sunt natura și modul de viață tradițional, care și-au păstrat puritatea și farmecul original. Munții au poveşti vechi de milioane de ani, scrise pe formațiuni de lavă, cu peisaje montane rar întâlnite în ţara noastră: 12 Apostoli sau Pietrele Roșii din Parcul Național Călimani.
Competiţia Destinaţia Anului, organizată de Clubul Destinația Anului, își propune susținerea comunităților locale în efortul de afirmare a unor branduri turistice puternice, apreciate de publicul din România. Mai multe informații despre Clubul Destinația Anului și Competiția Destinația Anului pot fi găsite pe site-ul www.destinatiaanului.ro.