Teme importante, dezbătute de președinta OFSD Suceava, Larisa Blanari, la Bruxelles, într-o întâlnire organizată de Rovana Plumb

Președinta Organizației Județene a Femeilor Social Democrate Suceava, Larisa Blanari, a participat în perioada 25 – 26 octombrie, la Bruxelles, la o serie de discuții legate de rolul femeii în schimbările majore cu care se confruntă societatea. Invitația a fost lansată de europarlamentarul Rovana Plumb, cea care a adunat toate președintele de organizații din țară, la această întâlnire din Parlamentul European.

Potrivit Larisei Blanari, prima temă abordată miercuri, 25 octombrie, intitulată „Femeile – actori cheie în asigurarea unei tranziții juste”, s-a transformat într-o adevărată dezbatere cu opinii, întrebări și răspunsuri constructive, oferite de comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, Excelența Sa Andreea Păstârnac, Ambasadoarea României în Belgia, Evelyn Regner, vicepreședinta Parlamentului European și Elisabetta Gualmini și Rovana Plumb, vicepreședintele grupului S&D.

„După dezbaterea de la Parlamentul European, am luat parte la o cină de lucru, în cadrul căreia s-a discutat un subiect destul de sensibil: acela că femeile prezintă un risc mai mare de a trăi în sărăcie, din mai multe motive, printre care și împărțirea rolurilor în familie. Noi vrem ca această structură a puterii să fie modificată și femeile să aibă aceleași drepturi și oportunități ca bărbații”, a transmis, de la Bruxelles, Larisa Blanari, președinta OFSD Suceava.

 

Femeile din rural trebuie și merită să primească mai mult

 

O altă temă importantă, dezbătută joi, 26 octombrie, a fost legată de asigurarea echilibrului femeilor din zonele rurale ale țărilor Uniunii Europene.

„Cu toate am fost de acord că accentul  trebuie pus pe rolurile importante jucate de femeile din comunitățile rurale și pe numeroasele dificultăți cu care se confruntă în ceea ce privește accesul pe piața muncii, participarea la luarea deciziilor, echilibrul dintre viața profesională și cea privată și accesul la finanțare”, a subliniat Larisa Blanari.

Discuțiile au fost întărite de Rovana Plumb și Gabriele Bischoff, vicepreședintele grupului S&D, Ioana Cîrciu, de la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, Roxana Rizea Macias, coordonatoarea activităților plenare ale grupului S&D și Codruța Liliana Filip, coordonatoarea PES Diaspora.

Ulterior, delegația femeilor social democrate a făcut turul Parlamentul European, iar vizita la Bruxelles s-a încheiat cu o cină de lucru, pe tema decalajului de gen în domeniul ocupării forței de muncă, în contextul tranziției echitabile.

Europa va fi, dacă va fi egalitate de gen. Altfel, nu va fi!

 

În urma celor două zile de discuții s-a ajuns la concluzia că femeile sunt slab reprezentate în mai multe domenii, iar numărul acestora în funcțiile de conducere este cu mult mai mic decât cel al bărbaților. Pentru remedierea acestor inechități, femeile social democrate luptă permanent, utilizând toate pârghiile pe care le au la dispoziție.

De altfel, președinta OFSD Suceava a subliniat că egalitatea de gen este baza unei democrații decente, iar tranziția digitală este considerată un alt aspect fundamental în ceea ce înseamnă locul femeii în societate.

Larisa Blanari a scos în evidență faptul că în IT femeile sunt foarte puține, comparativ cu bărbații, însă pentru a remedia această inechitate, deja 11 țări din UE au legiferat ca jumătate din angajații din acest domeniu să fie bărbați, iar jumătate femei.

„Îngrijorător este faptul că țara noastră are cel mai mic procentaj de reprezentativitate feminină în domeniul digital, însă sperăm ca acest aspect să fie remediat cât mai curând, cum, de altfel, încercăm să echilibrăm balanța și în ceea ce privește funcțiile de conducere”, a punctat Larisa Blanari.

Discuțiile de la Parlamentul European au vizat și încadrarea mai facilă a femeilor trecute de 50 de ani pe piața forței de muncă, șefa OFSD subliniind că se dorește implicarea femeilor de toate vârstele în toate domeniile, astfel încât egalitatea de gen să fie îndeplinită în mod real.

„Această problemă este întâlnită în toată Europa, iar la noi sunt femei specialiste cu experiență vastă în diferite domenii, însă după 50 de ani nu se mai pot angaja, asta fiind o mare problemă”, a conchis șefa OFSD Suceava.

Experiența de la Bruxelles va fi împărtășită femeilor social democrate din județul Suceava, Larisa Blanari fiind foarte determinată să lupte pentru egalitatea de gen.