Teodosie, ironizat de Calinic al Sucevei pe tema prezenței sale constante la Dorna Arini: „Putem lua în calcul înfierea sa“

Un credincios din Dobrogea s-a plâns arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, de faptul că Teodosie, ierarhul de la Tomis, ar avea „restricții” să slujească în locul său natal, la Dorna Arini (Suceava).

În cadrul rubricii „Răspunsul ierarhului”, IPS Calinic i-a răspuns unui credincios din Dobrogea care era îngrijorat de activitatea pastorală a arhiepiscopului Teodosie.

Iată ce a scris credinciosul dobrogean: „Înaltpreasfinția voastră, am și eu o nelămurire care aici, în zona noastră din Dobrogea, este privită ca un abuz din partea dumneavoastră! De ce i s-au impus restricții de slujire Înaltpreasfințitului Teodosie în satul natal la mănăstirea construită chiar de dumnealui?

Răspunsul arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților a fost scurt și cu tentă ironică: „Doamne, ajută! Anul trecut Înaltpreasfințitul Teodosie a săvârșit 44 slujbe arhierești în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Dacă însă vi se par puține ca număr, putem lua în calcul înfierea Înaltpreasfinției Sale”.

Teodosie și Complexul de la Dorna Arini

Mass-media a prezentat în nenumărate rânduri imagini cu Complexul ridicat de arhiepiscopul Tomisului la Dorna Arini, satul său natal situat în județul Suceava. 

Cu toate acestea, Arhiepiscopia Tomisului susține că arhiepiscopul Teodosie NU deţine complexul de la Dorna Arini, deşi este ctitorul acestuia. „Complexul este deţinut de o Fundaţie, în care IPS Teodosie este doar membru şi Preşedinte Onorific, alături de alte 11 persoane. În plus, complexul nu are 20 de hectare, cum fals măsoară  „ştirea”, ci aproximativ 1 hectar, în care se includ mânăstirea şi anexele ei”.

De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului spune că finanţarea complexului de la Dorna Arini „este exclusiv privată, nu din fonduri „aproape în totalitate de la Guvern” cum pretind mincinoşii numărători de bani ai Arhiepiscopului. Nici măcar mânăstirea sau personalul ei nu beneficiază de sprijin guvernamental, deşi ar îndeplini condiţiile legale, fiind canonic in jurisdicţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor”, scrie adevărul.ro.