TOP 2021_000.2

TOP  2021, LA  LIBER…

TOP  2021, LA  LIBER…

La sfârșitul anului, toate ziarele serioase, ba chiar și cele neserioase, întocmesc topuri – Cel mai…, Cea mai…, pe persoană fizică sau pe persoană juridică, in personam sau in rem, cum este la modă acuma, când vrei să aburești o ceva, cum ar fi o punere sub acuzare!

Deci, de ce să nu facem și noi nește topuri, ceva care să sublinieze aportul județului Suceava, într-o concepție de autor, desigur, nu o să vorbim despre firme, despre capitalistul anului, despre vreun concurs de miss, o să vorbim, în schimb, despre politicienii anului, despre hahalerele anului, despre looseri ca și despre învingători…

Nu vom sugera nume, pe liste, întrebarea/propunerea  de categorie este deschisă, dvs. puteți întocmi liste proprii, polemici, rugămintea este însă să vă limitați la cel mult 10 nume, pentru fiecare categorie sugerată. În mod cu totul atipic, din respect impus, în mod fericit, de  situația de la firul ierbii, iaca, părerea mea despre:

 

  1. Categoria: OMUL ANULUI 2021 pentru județul Suceava – sportiva ANCA BODNAR, originară din Vatra Moldoviței, campionă olimpică la Tokyo. Nu există cuvinte suficiente pentru a-i face elogiul unei campioane olimpice, să ne amintim doar că, la vechii greci, campionilor olimpici li se rezerva o primire specială la întoarcerea acasă – nu intra în cetate pe poarta obișnuită, se dărâma un zid pentru a i se face o intrare „personalizată”, ei intră în istorie printr-un splendid efort personal care face cinste tuturor, într-un soi de altruism pur, de elogiu al naturii umane de care sunt capabili numai cei aleși de către zei…

Sincer, nu cred ca are contracandidat la acest titlu, de „sucevean, om al anului 2021”…

TOP 2021_001

 

Trecem însă la lucruri mai zglobii, topurile scorțoase, cele muncite prin diferite „laboratoare” organice (!!!) rămân apanajul altora, noi zicem așa:

  1. Categoria: CEL MAI TARE BUCOVINEAN din județul Suceava, categorie complexă, alunecoasă, eu zic, pe scurt, așa:

Locul I, cu coroniță de flori de nu-mă-uita, domnul Niculai BARBĂ !

TOP 2021_002

A fost anul în care dumnealui, omul care explică prin gesturi ceea ce Măria Sa, domnul Flutur Gheorghe, gândește cu premeditare dar nu lansează imediat, ci se repliază pe poziții dinainte stabilite, deci omul care și-a asumat anumite mișcări, mai ales pe linie de cadre, cum ar fi  izgonirea muștelor de la miere, prin arabescuri sofisticate dar, în fine, juste, și nu numai atât! Tot dumnealui este cel care a organizat, cu succes, manifestări care păreau îngropate, cele de la Cetate, de exemplu, în care s-a observat că ce a zis un anume De Gaulle este exact: cimitirele gem de oameni indispensabili! (Iar CCB de indispensabili cu vipușcă, am zice noi…) A fost implicat, organizatoric, și în manifestările de la Putna –  „Putna 150”, un succes de prestigiu, în urma căruia, iarăși, s-a dovedit  că se poate…

 

 Locul II, cu coroniță cu frunze  de bleah*, șeful domnului Barbă, domnul col(r) Gheorghe FLUTUR!

TOP 2021_003

Am vrea să zicem că dumnealui „tace și face”, pas cu pas, cum se zice despre un renumit general sas care ne este baci, însă nu ar corespunde adevărului! Dumnealui, nu tace, știe numai pași zdrumicați, de dans tematic, dar și anumite strigături ! Peste acestea, domnul Ghiță a impus un stil în politică, el se înscrie, ușor, la mai multe categorii, ceea ce ar putea determina, la limită, câștigarea titlului de Bucovinean Tare, prin cumulare, la mai multe categorii! Nu insistăm, momentan…!

 

 

Locul III, natural, ca urmare a unor performanțe imposibil de negat, domnul Dan Ioan CUȘNIR, fără coroniță, precum și un titlu de consolare ”Bucovinean de papândecă*” !

Dan Cușnir restanțier

Deci, dumnealui este cel care a scos un scremut loc III (trei) pentru organizația municipală a PSD la alegerile locale, care au fost consacrate și mermelite așa, domnul Boby a rămas în fruntea organizației, ca să-i sufle în ceafă abrașei doamne Teodora Munteanu, de la USR, în timp ce aceasta, în pierdere de viteză, se deplasează cu motocicleta iar domnul Boby cu trotineta, ascultând, la căști, muzică rock-castle de șanț, care întărește și dezvoltă viguros IQ-ul omului !

 

Mențiunea specială a juriului, respectiv ”Diploma pentru gornism, în spațiul public”, se acordă domnului Gheorghe FLUTUR, policalificat, ca fata popii!

TOP 2021_005

Decernat pentru hărnicia sa de a face vocalize pe inima goală, că nu există act sau fapt în bula sa bucovineană (adică un spațiu ipotetic, ca o bulă, în care lucrurile nu sunt ce par a fi ci sunt ceea ce nu sunt, dar vor fi, în următorul mandat!)

…pe care să nu-l fi trâmbițat, augmentându-l, că autostrăzi, că uliți, că fonduri europene dar și baluri, ale gospodarilor & gospodinelor!

 

Mențiuni de consolare, la hurtă, se acordă doamnelor și domnilor Daniel CADARIU și Angelica FĂDOR, de la PNL, Ioan STAN și Eugen BEJINARIU, de la PSD  – ”Muștiucul de Aur de 14 carate identic naturale”

Ei au dus cuvântul partidului pe piața liberă, unii au și primit răsplata, alții o așteaptă! Unii și-au depus dosarul la mai multe categorii, veți aprecia singuri…

 

3. Categoria: ”Losers, astăzi și mâine amin!”, în care intră ghinioniștii, pierzacii la termen, cei cărora le-au alunecat derogările din mână la vreo cotitură, alții…

Premiul I, cu coroniță de cacadâr* și frunze de urzică, de departe, se decernează celui mai reprezentativ dintre pierzaci – domnul  Ion Gâză-Drăgușanul, scos la pensie cu jandarmii, după doi ani de baricadare în grad și funcție și-n derogare, la Centrul Cultural ”Bucovina” !

TOP 2021_006

Pentru ceva mărunțiș și câteva momente de fală și megalomanie în exces, din neatenție&prostie, amândoi – Mercenarul Negru & Andi Toy Machines – au ajuns cei mai mari penali dovediți din cultura bucovineană, fără rock în șanț, fără sinecură babană, intrând definitiv în istoria impostorilor, plagiatorilor și mistificatorilor de neam și țară. Halal Famiglie de mafioți, bre’ Sandrinio! Abia acum, 1/8-doctul, e bun de angajat la scorMonitorul ori regionala TV din Bucovina a PNL tot PDL.

(am ales atent această fotografie care îl reprezintă, dumnealui stă cu kuru pe masă și cu capu gol, ezact ca în viața de toate zilele!)

 

Premiul II, pentru dicțiune și ficțiune, ”George Vraca”, pentru rolul de ministru jucat cu oarecare succes, strălucit polemist, chiabur TV, omul nostru din Havana, domnul Bogdan GHEORGHIU! Câștigător al bătăliei de la Termopane (sau Termopile? Mă rog…)

Un caz din practică02

Vă întrebați, desigur, de ce figurează, cel puțin aparent, la „Pierzaci”… Pentru că a pierdut ministerul pe ultimii metri, domnul Flutur l-a cedat, într-un fel de troc de gloabe, la negocierile pentru fezandarea șefilor PNL&alianțe nestatutare cu ciuma roșie, ca pagubă colaterală!

El a primit, la schimb, șefia organizației PNL Fălticeni, mai la dos, unde nu bate vântu’ așa tare și nici diplomele și studiile nu au o așa mare cautare la oauă, dupe cum se aude!

 

Premiul III se acordă, in corpore, organizației județene a PSD Suceava

TOP 2021_008

…care așteaptă cu sufletul la gură alegerile din 2024, deoarece  locul III încă este bun, e pe podium, nici nu-i așa rău la umbra neomarxiștilor și a motocicletei doamnei Munteanu, însă vin din urmă puternic AURiferii, neolegionarii, dacă pică pe IV se poate întâmpla, în fine, să-și aducă aminte domnul Ciolacu, să-i  trimită la mânăstire !

 

Acestea ar fi PROPUNERILE… Puteți să introduceți amendamente, critici, noi categorii, puteți să ne persiflați, să orice, lista este deschisă!

CONTESTAȚIILE se depun digital, pe site-ul ZDB, sub formă de comentarii, sau pe facebook-ul aceluiași ziar!

Anumit nu am introdus un clasament al presei sucevene, ne temem și noi de subiectivism, ca de dracu’, sau de ghilotina publicității, poate o faceți dvs.!

 

*bleah – tablă…

*papândecă – denumire populară, în Bucovina, pentru carton asfaltat, un fel de material de acoperiș din materiale ieftine, accesibile…

*cacadâr – denumire populară pentru măceș…

 

Redacția ZDB: Mugur Ciumică