Transportatorii din Iași și Suceava nu mai eliberează abonamente gratuite pentru elevi

Transportatorii din două județe, Iași și Suceava, au anunțat inspectoratele școlare județene că nu mai eliberează abonamente gratuite pentru elevi, pentru că Ministerul Educației nu le-a decontat până acum banii pentru abonamentele emise pe lunile septembrie-noiembrie, adică pe nici o lună de când a început școala.

Potrivit unor documente obținute de Edupedu.ro, în Iași, operatorii de transport anunță că dau în judecată inspectoratul școlar județean pentru a-și recupera banii (n. red ISJ-ul este cel care potrivit legii educației se ocupă de plata abonamentelor elevilor, eliberate de transportatori).

Elevii navetiști din județele Iași și Suceava sunt nevoiți să își plătească abonamentele

Elevii navetiști din județele Iași și Suceava sunt nevoiți să își plătească abonamentele pentru transport ca să ajungă la școală, deși legea educației prevede transportul gratuit pentru toți elevii. S-a ajuns în această situație pentru că Ministerul Educației nu a plătit sumele de bani acelor inspectorate din județele unde Consiliile Județene nu au încheiate contracte de operatorii de transport în comun. Legea Educației nu a prevăzut și această situație pentru că „la momentul aprobării legii nu s-a gândit nimeni la aceste situații particulare, care, iată, nu sunt tocmai particulare”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul unei dezbateri online recente, organizate pentru modificarea legii.

Potrivit unor documente obținute de Edupedu.ro, operatorilor de transport din Iași și Suceva nu li s-au achitat facturile scadente pentru transportul elevilor din perioada septembrie — noiembrie 2023.

„Operatorii de transport, din județul Suceava, și-au îndeplinit obligațiile legale și au transportat gratuit elevii navetisti, prevazuti in listele comunicate de catre unitatile de invatamant,conform dispozitiilor HG nr. 810/2023, pentru lunile septembrie-noiembrie 2023.

În temeiul dispozițiilor art. 3 alin. (13) din Anexa nr. 2 la HG nr. 810/2023, operatorii de
transport au transmis, în termen legal, facturile unice pe județ și documentatia aferenta, însă, operatorilor de transport nu li s-au achitat facturile scadente pentru transportul elevilor din perioada septembrie — noiembrie 2023 depuse la Inspectoratul Judetean Scolar Suceava, fiind încalcate dispozitiile art. 3, alin. (17) din Anexa nr. 2 la HG 810/2023.

Începând cu luna decembrie 2023, operatorii de transport rutier de călători din județul Suceava, vor fi în imposibilitatea financiară de a mai elibera titluri de călătorie gratuite pentru elevi, conform prevederilor art. 83 din Lg. 198/2023 și Normelor de Aplicare ale HG 810/2023 și a prevederilor Contractului privind Delegarea Gestiunii Serviciului Public de Transport Județean de Persoane prin Curse Regulate in Judetul Suceava, fiind în imposibilitatea respectării legislației în vigoare/Contractului de Delegare.”

La Iași, transportatorii anunță că vor da în judecată Inspectoratul școlar

La Iași, inspectoratul școlar a primit o notă similară, în care transportatorii anunță că vor da în judecată Inspectoratul școlar pentru că nu au plătit banii pentru abonamentele gratuite acordate elevilor pe lunile septembrie-noiembrie.

„Începând cu luna decembrie 2023, operatorii de transport nu vor mai elibera titluri de călătorie gratuite pentru elevi și vor acționa în judecată inspectoratele școlare (care au transmis tabele cu elevii navetiști, asumându-și sub semnătură legalitatea și corectitudinea întocmirii acestora) pe calea ordonanței de plată/ acțiune în pretenții, urmând ca acestea să suporte toate cheltuielile de judecată, reprezentând onorarii de avocat, taxă de timbru, onorarii experți contabili, cheltuieli de executare, etc”, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro.

De ce nu achită Ministerul banii transportatorilor

Pe noua lege a Educației transportul gratuit al elevilor la școală este mult mai birocratic și a pus probleme de la început.

Nici în prezent, în al doilea modul de școală nu toți elevii din țară beneficiază de abonamente gratuite. Asta pentru că Ministerul nu a precizat în lege și situația în care unii elevi navetiști locuiesc în județe unde Consiliul Județean nu are contract cu transportatorii, astfel că nu poate deconta. S-a dovedit că ar fi 13 județe în această situație, iar în realitate `cred că în toate județele avem această situație”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion în cadrul unei dezbateri publice organizată online.

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști sunt în situația în care trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin legea actuală. De aceea, abia recent a pus în dezbatere un proiect de HG care să le permită și acestor elevi să primească sume forfetare.

Amintim, în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern, Ministerul Educației indica 13 județe care nu au transport public local, motiv pentru care nu pot acorda gratuitate la transport elevilor.

“Practic, cred că în toate județele avem situația sumei forfetare care nu a fost aprobată pe Consiliul Județean. De asta este și importantă modificarea. Nu avem o analiză a numărului de elevi. Putem obține, necesită colectare de date de la nivelul fiecărei școli din România. Da, ne gândim dacă e…”, a spus Sorin Ion la dezbaterea online privind proiectul de HG.

Obligațiile transportatorilor

Acesta mai prevede ca elevii să primească bani înapoi pentru lunile în care au plătit din propriile buzunare abonamentele. Vor fi sume forfetare stabilite de fiecare Consiliu Județean după o formulă de calcul propusă în document.

`Operatorii de transport au obligația de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora.

Operatorii de transport au obligația de a transmite conducătorilor auto de pe fiecare mijloc de transport lista elevilor care se deplasează pe ruta respectivă, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre”.

Consiliul Județean este cel care încheie contractul cu transportatorii

Nici Legea Educației, nici hotărârea de guvern privind criteriile de acordare a transportului gratuit al elevilor nu specifică ce autorități se asigură că transportatorii acordă transportul gratuit al elevilor.

La art. 83 din legea Educației este prevăzută sancționarea cu încetarea de drept a contractului de serviciu public, pentru operatorul care nu respectă gratuitatea elevilor, fără să precizeze cine aplică sancțiunea. Consiliul Județean este cel care încheie contractul cu transportatorii.

4) Prin derogare de la prevederile Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, cu modificările și completările ulterioare, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, denumită în continuare ANRSC, în calitate de autoritate de reglementare competentă pentru serviciile publice, elaborează normele-cadru privind stabilirea, ajustarea și modificarea tarifelor serviciilor publice de transport local și județean, inclusiv în vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1).

(5) Prin contractele de serviciu public se asigură compensarea operatorilor de transport de către autoritățile contractante pentru obligațiile de serviciu public aferente gratuității elevilor. Nerespectarea de către operatorii de transport a gratuității elevilor se sancționează cu încetarea de drept a contractului de serviciu public, potrivit edupedu.ro.