Trei echipe USV s-au calificat în etapa finală a Hackthonului studențesc „România fără dosar”

În perioada 20-22 martie, echipele de studenți calificate în etapa finală a competiției „România fără dosar” lucrează la realizarea unei platforme care să contribuie la debirocratizarea statului și să ajute la simplificarea proceselor administrative. Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este reprezentată în finala ediției din acest an de trei echipe, după cum urmează:

  • Echipa USV Let’s DO IT – formată din studenți de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, specializarea Media Digitală: Daniela Căpusneac, Evelina Guzun, Denisa Fecioru;
  • Echipa USV Talks – formată din studenți de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, specializările Comunicare și Relații Publice și Media Digitală: Sorina-Ionela Avasiloaei, Alexandra Căruceriu, Emilia Vîntuleac;
  • Echipa Pixel Minds – formată din studenți de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor și de la specializarea Media Digitală: Costescu Adrian, Daniel Lupaștean, Ecaterina Moraraș.

Asist.univ.dr. Iulia Sîrghi-Covalciuc, de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, va face parte din juriul competiției, iar lector univ.dr. Ioana Mititelu este cadrul didactic care reprezintă USV în cadrul competiției.

Competiția este organizată de Universitatea din București și Camera Deputaților și a avut 38 de echipe înscrise în prima etapă. Hackathonul se va încheia la Palatul Parlamentului, pe 22 martie, cu prezentarea proiectelor celor 20 de echipe selectate pentru etapa finală (10 din zona de IT și 10 din zona de comunicare). La finalul celor 48 de ore de lucru, studenții vor livra:

  • un design de interfață a unui portal, în care să se regăsească toate informațiile necesare pentru 3 evenimente de viață care beneficiază de servicii publice oferite de stat. Portalul va oferi și posibilitatea realizării de programări online pentru audiențe sau a trimiterii în varianta electronică a documentelor necesare pentru obținerea serviciilor publice;
  • un plan de promovare a portalului și a beneficiilor pe care acesta le oferă populației.

Ediția a III-a a competiției este organizată în colaborare cu Ministerul Digitalizării, care își propune să implementeze ideile studenților și să faciliteze procesul de căutare de informații și programare la instituțiile statului care oferă servicii publice corespunzătoare evenimentelor de viață (nașterea unui copil, obținerea unui autoturism, deschiderea unei afaceri, construirea unei case etc.).

Studenții lucrează în aceste două zile la București, în echipe mixte (IT & comunicare), pentru a dezvolta proiectele finale, sub coordonarea a zece mentori-deputați: Florin Alexe (PNL), Viorel Băltărețu (USR), Diana Buzoianu (USR), Andi Cristea (PSD), Natalia Intotero (PSD), Bogdan Ivan (PSD), Ana Predescu (PSD), Sabin Sărmaș (PNL), Glad Varga (PNL), Miklos Zoltan (UDMR). 

Participanții reprezintă șapte universități din țară: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea din București, Universitatea Politehnica București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Transilvania” din Brașov,Universitatea „Titu Maiorescu”, Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

„Ineditul ediției de anul acesta constă în faptul că am combinat studenți din zona tehnică și studenți din zona de comunicare, asumându-ne că putem să construim în câteva zile de lucru și o interfață pentru un portal extrem de necesar cetățenilor din România, alături de schița de campanie care să contribuie la promovarea acestuia. Este un exercițiu de integrare a mediului academic și a aparatului administrativ cum nu știu să mai existe multe în țară în acest moment”, a explicat Anamaria Nicola, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, și organizator al competiției.