Trei elevi ai Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava au fost selectați în loturile României la Olimpiadele Internaționale de Astronomie și Astrofizică

În perioada 3 – 8 iulie 2022, s-a desfășurat la Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava selecția Loturilor Restrânse ale României pentru Olimpiadele Internaționale de Astronomie și Astrofizică care vor avea loc anul acesta. Acest program de selecție este organizat de Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Suceava în parteneriat  cu Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava  și Societatea Științifică Cygnus.

La Suceava au fost prezenți 26 de elevi cei mai buni din țară dintre care 10 juniori (adică elevi care au împlinit maximum 15 ani anul acesta) și 10 seniori (elevi de nivel liceal cu vârsta mai mare de 15 ani). Din lotul lărgit al României au făcut parte și 3 elevi suceveni (doi juniori și un senior) și anume: David Palaghianu   din cl. a VII-a, Rafaela Alexandra Barac Bologa  din cl. a IX-a și Dragoș Andrei Sîrghi  din cl. a XI-a, toți de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava.

În urma probelor de selecție s-au selectat 10 elevi seniori care vor forma cele două echipe ale României  și care vor participa în perioada 14-22 august 2022 în localitatea Kutaisi din Georgia la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică. Seniorii au susținut următoarele probe: proba teoretică de astronomie cu durata de 4 ore, proba de analiză de date cu durata de 4 ore, proba teoretică de astrofizică cu durata de 5 ore și proba observațională simulată adică hartă mută cu durata de 1 oră. În urma rezultatelor obținute la probă elevul Dragoș Andrei Sîrghi  din cl. a XI-a de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava s-a calificat în echipa a II-a la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, care va avea loc în  Kutaisi – Georgia.

Și la juniori elevii suceveni au obținut  rezultate deosebit de frumoase. În urma probelor s-au selectat 3 elevi juniori ce vor participa la Olimpiada Internațională de Astronomie  care se va desfășura în localitatea Matera din Italia în luna octombrie 2022. Juniorii au susținut următoarele probe: proba teoretică de astronomie cu durata de 4 ore, proba de analiză de date cu durata de 4 ore  și proba observațională simulată adică hartă mută cu durata de 1 oră. În urma rezultatelor obținute, elevii David  Palaghianu  și Rafaela Alexandra Barac Bologa  de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava s-au calificat la Olimpiada Internațională de Astronomie  în lotul României format din cei trei juniori, olimpiadă internațională care va avea loc la Matera.

Alături de cei 2 suceveni mai este  Andreea Boldureanu  eleva în cl. a VIII-a de la Colegiul Național din Iași. De asemenea elevii David Palaghianu și  Rafaela Alexandra Barac Bologa  de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava s-au calificat la Olimpiada Internațională de Astronomie  și Științele Spațiului pentru Juniori care se va desfășura în luna noiembrie în România, la Câmpulung Moldovenesc.

David Palaghianu  și Dragoș Sîrghi sunt  pregătiti la clasă de profesoara Carmen Amorăriței  și de către inspectorul școlar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Județean de Excelență. Barac Bologa Rafaela Alexandra este  pregătită la clasă de profesorul Sorin Golda  și de către inspectorul școlar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Județean de Excelență.

Coordonatorii lotului olimpic al României olimpiada internațioanală de astronomie și astrofizică sunt doi suceveni: lect.dr. Cristian Pîrghie, directorul deparatament Observator Astronomic Suceava, și prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar general adjunct al ISJ Suceava.