Trei zile și trei nopți magice, la Festivalul Național al Păstrăvului de la Ciocănești

Comuna muzeu Ciocănești a găzduit, timp de trei zile și trei nopți, cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Național al Păstrăvului, eveniment care a adunat mii de participanți.

Cel mai original, autentic și frumos festival din țară a început încă de sâmbătă, 13 august, cu coborârea cu pluta pe Bistrița Aurie. În ciuda debitului mic al apei, organizatorii au ținut ca această tradiție să fie trăită și anul acesta de către cele aproximativ 100 de persoane, ce au fost prezente la îmbarcare.

O experiență de acest gen poate fi unică pentru mulți dintre cei care aleg să vină la Ciocănești în preajma Marii Sărbători a Adormirii Maicii Domnului și, de aceea, organizatorii au decis ca activitatea plutăritului să aibă loc.

Dacă turiștii care aleg ca destinație de vacanță Cappadocia și zboară cu balonul cu aer cald primesc un certificat care să ateste acest lucru, și cei care vizitează comuna suceveană Ciocănești și au șansa să „fie duși cu pluta” primesc o diplomă care să le amintească de experiența nemaipomenită.

Anul acesta, turiștii veniți din toate colțurile țării s-au declarat încântați de experiența trăită și au promis că vor reveni și la anul pentru a se bucura din nou de programul Festivalului. Mai mult decât atât, un grup de turiști de la Constanța a venit pentru a treia oară la Ciocănești pentru a trăi această frumoasă și unică senzație.

Ziua de sâmbătă a continuat cu o incursiune în Munții Suhard, acolo unde turiștii au fost întâmpinați, la o stână tradițională, de buciumașii din Câmpulung Moldovenesc, Taraful „Obcina” și Grupul Folcloric „Flori Dumitrene” Bistrița Năsăud. Printre sunete de bucium și toacă, cei care au urcat pe munte au avut parte de un adevărat ospăț pregătit de bacii de la stână.

Tot sâmbătă, însă spre seară, Sorin Ursan de la Clit a susținut un recital extraordinar care i-a încântat pe iubitorii muzicii clasice, iar trupa „Cooperativa 9” a oferit un spectacol de neuitat. Seara a fost încheiată de cunoscutul artist Liviu Teodorescu & Band.

Festivalul Național al Păstrăvului a continuat și duminică, 14 august, cu concursul de pescuit pe Bistrița Aurie, iar de la ora 10:00, participanții au fost invitați la o ciorbă ciocăneșteană (cu păstrăvi și hribi), la Mina turistică Oița.

Tot duminică, cei prezenți au putut admira tradiționala Paradă a portului popular, ce a fost urmată de spectacole extraordinare de folclor susținute de artiștii David și Miruna Țăran, Ana Maria Chiloti, Cristian Pomohaci, Pamfil Roată, Daria Bodnar, Ansamblul „Ca la noi” Bacău, Gabriela Teișanu, Brândușa Covalciuc Ciobanu, Suzana și Daciana Vlad, Elisa Hechelciuc, Doina și Ciprian Petroaie și de Ansamblul „Mugurașii Poienarilor” din Poienarii Burchii, Prahova. Tot duminică, la ora 18:00,  va acea loc un spectacol de muzică folk susținut de artiștii Andrei Păunescu, Vanghele Gogu, Magda Pușkaș, Cristian Buică, Ștefania Iacob, Sorin Poclitaru și Grupul folk Ciocănești.

Din programul evenimentului nu a lipsit nici activitatea „La Șezătoare”. Ziua de duminică a fost încheiată de coborârea plăieșilor cu făclii.

Cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Național al Păstrăvului a continuat și luni, 15 august, când s-au sărbătorit  25 de ani de la resfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Ciocănești, manifestările continuând cu activitatea „Hram la Ciocănești”, în cadrul căreia au susținut spectacole Ansamblul „Ciprian Porumbescu” Suceava și Ansamblul „Bistrița Aurie” Ciocănești. Din programul zilei de luni nu a lipsit spectacolul oferit de Vasile Muraru și Valentina Fătu și nici concertul artiștilor Grigore Gherman, Păvăluc din Bucovina și Nord Band.