Un bărbat din comuna suceveană Zamostea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare după ce a turnat 15 litri de ulei ars în fântâna unei vecine, procurorii acuzându-l de infectarea apei și punerea în pericol a sănătății oamenilor.
Un bărbat care a turnat în jur de 15 litri de ulei ars în fântâna unei vecine cu care avea un conflict a fost condamnat definitiv la 1 an de închisoare pentru comiterea infracțiunii de infectarea apei, pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere, pe un termen de 2 ani.
Magistrații au apreciat că, prin acțiunea bărbtului, apa a devenit dăunătoare și a pus în pericol sănătatea oamenilor și animalelor.
Conform Codului Penal, ”Infectarea prin orice mijloace a surselor sau rețelelor de apă, dacă apa devine dăunătoare sănătății oamenilor, animalelor sau plantelor, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani” și este o infracțiune extrem de rară.
Scandalul a plecat de la cearta dintre femei
Cazul s-a produs în vara anului 2017, în comuna Zamostea, când polițiștii au fost sesizați cu privire la otrăvirea unei fântâni.
Din cercetări a rezultat că fântâna contaminată este situată între două imobile, respectiv proprietatea inculpatului și a persoanei vătămate, scrie stirileprotv.ro.
Între cele două familii exista un conflict mai vechi, din anul 2014, tensiunile vizând inclusiv limitele celor două terenuri învecinate și amplasamentul fântânii situate între imobilele în cauză.
Inițial, scandalul din acea zi a izbucnit între cele două femei din familiile care nu se înțeleg. Cel care a acționat a fost însă unul dintre bărbați, care și-a ieșit din fire și a luat o decizie la nervi.
Din cercetările coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți rezultă că inculpatul s-a deplasat într-o anexă a locuinței sale, de unde a luat o găleată de plastic, cu capacitatea de 15 litri, plină cu ulei ars, al cărei conținut l-a vărsat în fântână, pentru a o aduce în stare de neîntrebuințare.
Procurorii au constat că prin degajarea în sursa de apă a unei substanțe ce conținea reziduuri petroliere, sursa de apă a fost poluată, apa devenind astfel dăunătoare sănătății oamenilor și animalelor.
Inițial, la Judecătoria Rădăuți, inculpatul primise tot 1 an de închisoare, dar cu amânarea aplicării pedepsei, o pedeapsă mai ușoară decât cea stabilită de Curtea de Apel.