Un copil de doar 5 luni, primul caz de FLURONA, semnalat la Suceava

Vineri, 13 ianuarie 2023, a fost înregistrat la Suceava primul caz de FLURONA (dublă infecție cu gripă și COVID), la un copil de doar 5 luni.

Conform dr. Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava (SJU), micuțul a fost internat vineri la Secția de Boli Infecțioase a SJU și are ca simptomatologie doar febra înaltă, fără a prezenta insuficiență respiratorie.

În ultimele zile, o dublă infecție respiratorie a apărut în spitalele din România. Este vorba despre flurona, o dublă infecție, una concomitentă cu virusul gripal și cu SARS-CoV-2.  Numele flurona vine chiar de la cele două virusuri: flu-gripă și rona-coronavirus.

Din păcate, săptămâna aceasta, flurona a produs două decese în România, fiind vorba de o femeie de 74 de ani, din Iași, și de o alta, în vârstă de 65 de ani, din județul Mehedinți

“În timpul pandemiei am mai vorbit despre flurona, este adevărat că au fost cazuri extrem de rare pentru că circulaţia virusurilor gripale era mult limitată şi nu doar în România. În prezent, ceea ce este diferit este faptul că, având practic alertă epidemică, fiind la un pas de epidemie, avem multe cazuri de gripă. Totodată, avem şi infecţii cu SARS-CoV-2 şi este de aşteptat ca în viitorul apropiat, fără să fie o explozie, să avem mai multe astfel de cazuri”, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu.

De asemenea, acesta a vorbit și despre simptomele flurona: “Înseamnă în primul rând o simptomatologie mult mai zgomotoasă, pentru că este o însumare a acestor simptome. În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, care este accentuată, şi anume: stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, senzaţia că am fost bătut, pe care toţi o ştim dacă am trecut prin gripă, putem să avem şi simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale. Mult mai important este faptul că evoluţia poate să fie imprevizibilă sau, mai bine spus, riscul de a avea complicaţii creşte în momentul în care le am pe amândouă, mai ales la persoanele pe care le numim vulnerabile, cei care au o anumită vârstă, de peste 65 de ani, 70, mai ales dacă au şi boli cronice, persoanele supraponderale şi, de asemenea, o atenţie sporită ar trebui să fie pentru cei mici, până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii”, a explicat dr. Marinescu.