Un tânăr de 20 de ani a furat o locomotivă și a plecat la plimbare. Se putea produce o tragedie

Un tânăr de 20 de ani, fără legătură cu calea ferată, s-a suit în cabina de conducere la unei locomotive GFR, punând-o în mișcare în stația Medgidia.

Incidentul a survenit miercuri la orele după-amiezii și, se pare, nu s-a soldat cu victime sau distrugeri.

Incidentul se putea însă termina dezastruos, de exemplu în cazul în care locomotiva ar fi intrat pe linia de circulație a unui alt tren de călători sau marfă, scrie clubferoviar.ro.

Locomotivă GFR plecată la plimbare
Tânărul a intrat în cabina de conducere a unei locomotive remizate a GFR, a ridicat și conectat pantograful, după care a pus locomotiva în mișcare. Locomotiva a talonat două aparate de cale, ajungând pe o altă linie unde s-a oprit. Tânărul, al cărui nume nu este cunoscut, a fost reținut de Poliția TF Medgidia.

Locomotiva în cauză este din seria 43, fiind fabricată de Rade Konkar. În 2021 locomotiva în cauză a fost implicată într-un alt incident cercetat de AGIFER al cărui raport de investigare este disponibil aici.

Incidentul de miercuri a fost semnalat de către AFER în jurul orei 18.00.

Instrucție încălcată
Este însă inexplicabil cum locomotiva a putut fi pusă în mișcare în condițiile în care Instrucția 201 a Personalului de Locomotivă spune că pe timpul remizării locomotiva trebuie să fie: asigurată contra pornirii, deconectată de la sursa de energie și încuiată. Surse din cadrul CFR Călători ne-au informat că locomotivele companiei nu pot fi încuiate, căci „niciuna nu are încuietori”, scrie psnews.ro.