Un vameș de la Siret, trimis în judecată de DNA pentru mai multe infracțiuni. În cauză au fost dispuse și măsuri asigurătorii

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Lucian – Sorin Șandru, la data faptelor inspector vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Siret, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual și fals informatic.

Potrivit procurorilor DNA, la data de 09 iulie 2021, inculpatul Șandru Lucian-Sorin, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prevăzute de legislația primară, în contextul efectuării unui control asupra a două transporturi de gaz refrigerant, care se deplasau din Germania spre Ucraina.

Concret, inculpatul ar fi consemnat în mod nereal în evidențele Biroului Vamal de Frontieră Siret faptul că mărfurile respective ar fi părăsit teritoriul României în condițiile în care, anterior, un alt coleg al inculpatului Șandru Lucian-Sorin controlase fizic cele două tiruri și stabilise că erau goale.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi permis sustragerea de sub supravegherea vamală a mărfurilor respective care au rămas pe teritoriul Uniunii Europene, fără plata drepturilor vamale (taxe vamale și TVA) și fără ca titularului regimului de antrepozitare să fie obligat la plata acestora, fiind cauzat astfel un prejudiciu total de 129.598 lei, sumă cu care Direcția Regională Vamală Iași s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.