Viața după implantul cu stent: ce stil de viață să adopte pacientul?

Stentul este un dispozitiv de mici dimensiuni, în formă de cilindru, utilizat pentru a menține deschise arterele îngustate sau blocate. Este adesea folosit pentru a trata arterele coronare, acele vase de sânge care alimentează inima, dar implantarea sa mai poate fi indicată și în cazul unui anevrism, a bolii arteriale periferice sau pentru tratarea blocajelor apărute la nivelul căilor respiratorii. Un implant cu stent poate ajuta la restabilirea fluxului sangvin normal, la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. Ceea ce nu poate face este să vindece boala care a dus la apariția acestei probleme. Tocmai de aceea, dacă și tu ai trecut sau urmează să treci printr-o procedură de implantare de stent, ți se va sublinia importanța schimbării stilului de viață pentru a preveni nevoia altor intervenții și pentru a reduce riscul apariției unor complicații care îți pot pune viața în pericol.[3] Cum ar trebui să arate viața ta după un implant cu stent vei descoperi în rândurile de mai jos.

Implantul cu stent și dieta 

Unul dintre primele lucruri care ți se vor recomanda este să o acorzi o mai mare atenție regimului tău alimentar și să faci alegeri mai bune din acest punct de vedere. Asta nu înseamnă că va trebui să urmezi o dietă restrictivă, ci doar că este de preferat să consumi mai multe alimente sănătoase și să le eviți pe cele cu conținut ridicat de grăsimi saturate, zahăr sau sare, precum și alcoolul.

Exemple de alimente pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta sunt: fructele, legumele, cerealele integrale, lactatele cu conținut redus de grăsimi, peștele, carnea slabă, ouăle, nucile și semințele. Ar trebuie să eviți: alimentele procesate, carnea și lactatele grase, dulciurile și băuturile cu conținut ridicat de zahăr, prăjelile și alcoolul.[2]

O dietă sănătoasă poate ajuta la prevenirea multor probleme și contribuie și la menținerea unei greutăți corporale normale, aspect important și el după un implant cu stent.[3]

Implantul cu stent și activitatea fizică 

Activitatea fizică regulată este o componentă importantă a unui stil de viață sănătos și poate contribui la prevenirea multor probleme de sănătate. Cu cât mai activ ești, cu atât mai bine, dar specialiștii recomandă cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi. Nu trebuie neapărat să mergi la sală sau să începi brusc să faci exerciții fizice intense. Este suficient să faci jogging, să începi să folosești mai mult scările în defavoarea lifturilor sau să îți găsești un hobby care implică și un anumit nivel de efort fizic.

Atenție! După un implant cu stent, ți se va recomanda să eviți efortul fizic intens pentru o anumită perioadă. Respectă instrucțiunile medicului în ceea ce privește activitățile pe care ar trebui să le eviți pentru un timp, dar și tipul de exerciții fizice pe care le poți face și începând de când.[2]

Implantul cu stent și controalele medicale periodice  

Controalele medicale periodice vor juca și ele un rol important în menținerea unui stil de viață sănătos. După un implant cu stent, ele sunt necesare din două motive: pentru a-ți monitoriza starea de sănătate și pentru a-i permite medicului să se asigure că tratamentul funcționează așa cum ar trebui și că stentul nu s-a deplasat. În acest scop, poate fi necesară efectuarea periodică a anumitor investigații. Care sunt acestea depinde de locația stentului.[3]

De exemplu, după cu angioplastie coronariană cu stent, ce presupune o intervenție la nivelul arterelor coronare, poate fi necesară reefectuarea unei proceduri de angiografie coronariană la ARES pentru a evalua eficacitatea tratamentului și a stabili dacă a apărut sau nu vreo problemă.

Adoptarea unui stil de viață sănătos după implantul cu stent este esențială pentru menținerea sănătății inimii și prevenirea complicațiilor. Acest lucru implică modificări în alimentație, activitate fizică regulată și controalele medicale periodice. Ține cont de recomandările medicului tău în acest sens și calitatea vieții tale se va îmbunătăți considerabil.

Bibliografie:

  1. „Choose Heart-Healthy Foods”, NHLBI, NIH, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/heart-healthy-living/healthy-foods. Accessed 11 Apr. 2023.
  2. „Physical Activity, Exercise & Your Heart”, The Society for Cardiovascular Angiography and Interventions, 2023, www.secondscount.org/healthy-living/physical-activity-exercise#.ZDUlR3ZBzIU. Accessed 11 Apr. 2023.
  3. „What Are Stents?”, NHLBI, NIH, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/stents. Accessed 11 Apr. 2023.