Vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, a depus flori și a aprins o lumânare în memoria românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă, la Putna

Sâmbătă, 1 aprilie, la Putna, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a depus flori și a aprins o lumânare în memoria românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă.
„Se împlinesc 82 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă.
La Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” de la Mănăstirea Putna, a avut loc comemorarea celor uciși atunci pentru dorința de a trăi în patria mamă, în libertate și credință.
1 aprilie 1941, o zi neagră în istoria românilor pe care nu trebuie să o uităm vreodată”, a spus vicepreședintele CJ Suceava.
Pe 1 aprilie este comemorată Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie, instituită prin Legea 68/2011.
În 2 iulie 2018, la Mănăstirea Putna a fost sfinţit Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”. Portalul cuprinde o poartă monumentală, o troiță de piatră, spații pentru depunerea de flori și aprinderea de lumânări, inscripții cu numele satelor de unde au pornit spre România cei uciși în masacrul din 1941 (Crăsnișoara Nouă, Crăsnișoara Veche, Budineț, Davideni, Igești, Cireșul, Pătrăuții de Sus, Pătrăuții de Jos, Bănila pe Siret, Crasna, Ciudei, Suceveni, Corcești, Carapciu, Cupca, Dimca, Iordănești) şi o fântână. Portalul a fost realizat de către mănăstire pe locul unei troițe ridicată la 1 aprilie 2011 în memoria victimelor Masacrului de la Fântâna Albă.