Viorel Cataramă, acuzat că vrea să preia conducerea Crucii Roșii prin amenințări, intimidări și presiuni politice

Omul de afaceri Viorel Cataramă candidează pentru președinția Societății Naționale de Cruce Roșie din România (SNCRR), funcție deținută în prezent de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, alegerile urmând să aibă loc pe 27 mai.

Cataramă, vicepreședintele Crucii Roșii, este acuzat de șefii de filiale că „a încercat și continuă, prin toate metodele să intimideze, să facă presiuni, inclusiv la nivel politic, asupra persoanelor care candidează sau votează la alegerile din 27 Mai 2023 și asupra directorilor care sunt sunați și agasați să influențeze votul”.

Mai mult, Cataramă ar fi incompatibil cu funcția de președinte al SNCRR din cauza atitudinii sale din timpul pandemiei de Covid-19, când nu numai că a negat gravitatea bolii, dar chiar s-a dus, pe 7 mai 2020, în comuna Bărbuleşti, judeţul Ialomiţa, pentru a se autoinfecta cu COVID-19. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni au deschis un dosar penal pe numele milionarului pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, acesta fiind un alt motiv de incompatibilitate cu șefia Crucii Roșii.

DOCUMENTUL POATE FI CITIT AICI.

Presiuni asupra membrilor cu drept de vot

„Crucea Roșie Română este în esența ei o organizație apolitică, independentă și democratică, din păcate aceste principii nu se regăsesc în ,,campania electorală” pentru candidatul Viorel Cataramă, la funcția de președinte al Crucii Roșii Române”, se arată într-o scrisoare adresată conducerii SNCRR, de către Rodica Borlan, director Filiala Satu Mare,

„Domnul Viorel Cataramă a încercat și continuă, prin toate metodele să intimideze, să facă presiuni, inclusiv la nivel politic, asupra persoanelor care candidează sau votează la alegerile din 27 Mai 2023 și asupra directorilor care sunt sunați și agasați să influențeze votul .

Mai mult decăt atât, în cazul refuzului afilierii la susținerea candidaturii domniei sale a indus ideea unei posibile retorsiuni sau repercusiuni negative în viitor, intimidând prin exprimarea unor opinii reactive fața de candidatura sa.

Fiecare persoană are dreptul să voteze cu cine consideră fără sa fie influențat de telefoane repetate și/sau sms-uri.

Știu că sunt mai multe filiale care se confruntă cu această problemă, care nu este sub nicio forma benefică imaginii, principiilor și a încrederii pe care oamenii cu adevărat dedicați Crucii Roșii o au în aceasta Organizatie. Toate aceste evenimente regretabile nu fac decât să îndepărteze oamenii valoroși și esențiali care contribuie la buna organizare și funcționare a Crucii Roșii Române.

Având în vedere faptul că dl. Viorel CATARAMĂ deține funcția de Vicepreședinte SNCRR, ne exprimăm protestul oficial față de abordarea candidaturii domniei sale prin hărțuirea altor candidați și utilizarea poziției superioare pe care o deține în prezent (prezumabil abuz de putere) pentru a-și impune propriile puncte de vedere”, se mai arată în scrisoare.

De ce e Cataramă incompatibil cu funcția de șef SNCRR

La rândul său, Jenică Lazăr, președintele Filialei de Cruce Roșie Vrancea, atrage atenția că Viorel Cataramă nu îndeplinește condițiile de eligibilitate pentru funcția de președinte al SNCRR. Potrivit acestuia, pentru această poziție de conducere poate aplica doar persoanele care:

– nu au adus încălcări ale dreptului naţional sau internaţional aplicabil, mai ales încălcări ale Legii 139/1995 a SNCRR, conform Codului de conduită pentru membrii organelor deliberative ale SNCRR;

– nu au adus încălcări ale Statutului sau regulamentelor SNCRR ori ale altor hotărâri sau dispoziţii emise de organele de guvernare superioare de la nivel central sau local, conform Codului de conduită pentru membrii organelor deliberative ale SNCRR

– nu au derulat activităţi care ar putea discredita SNCRR;

– nu au omis să declare sau să arate o deplină transparenţă în orice caz.

Președintele Filialei Vrancea argumentează astfel:

„În primul rând, conduita dlui. Viorel Cataramă pe perioada pandemiei Covid-19 a fost contrară normelor naționale și internaționale în privința prevenirii și combaterii răspândirii COVID 19. Acest fapt reiese și este prezumtibil, până la dovedirea transparentă a situației contrare, avându-se în vedere abordarea/conduita domnului Viorel Cataramă pe perioada pandemiei Covid 19, care a fost contrară normelor naționale și internaționale în privința prevenirii și combaterii răspândirii COVID 19. (…).

Prin aceasta, se poate lua in considerare dacă domnul Viorel Cataramă îndeplinește una din condițiile esențiale pentru candidarea la funcția de președinte a SNCCR, respectiv, respectarea condiției nr. 2 – dacă a adus încălcări dreptului național și international privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, indiferent de statutul pe care il prezenta domnia sa publicului larg”, susține Jenică Lazăr.

În aprilie, Viorel Cataramă și-a anunțat candidatura la președinția SNCCR. În prezent, președinția este ținută de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române. Viorel Cataramă este unul din vicepreședinți alături de: Raed Arafat, Aurel – Dănuț Axinte, Gheorghe Țtef, Dorin Ionescu, Mitru Crișan, Iulian – Andrei Bobîrnea, scrie psnews.ro.