Vrei să obții un ordin de protecție? Iată cum te poate ajuta un avocat din Suceava

Se întâmplă deseori ca viața și siguranța ta sau a unei persoane dragi ție să fie puse în pericol chiar de cei care, în mod normal, ar trebui să ofere protecție membrilor familiei. Nimeni nu își dorește să trăiască un astfel de episod, însă iată că nu este întotdeauna după cum ne dorim.

Atunci când ajungi într-o astfel de situație sau cineva drag ție ajunge, trebuie să iei atitudine. Victimele efective sau potențialele victime ale violenței domestice au posibilitatea de a obține un ordin de protecție. Cum îl obții? Care sunt demersurile ce trebuie făcute în acest sens? Mai mulți avocati din Suceava îți pot explica. Parcurge rândurile ce urmează pentru a afla despre ce este vorba.

 

Care este prima măsură pusă la dispoziție în cazul în care ești victima violenței domestice?

 

Prima măsură ce îți este pusă la dispoziție de către legea românească atunci când ești victima sau potențiala victimă a violenței domestice este ordinul de protecție provizoriu. Cu ajutorul unui avocat din Suceava sau din orașul tău, poți obține un astfel de ordin.

Având în vedere că vorbim despre o urgență, un moment în care viața ta este pusă în pericol, ordinul de protecție provizoriu poate fi decis chiar de către un polițist. Trebuie doar ca o serie de condiții să fie îndeplinite, după cum urmează:

  • să existe o autosesizare sau o sesizare cu privire la existența episoadelor sau posibilelor episoade de violență domestică;
  • să se constate existența unui risc vizibil la adresa vieții, sănătății sau libertății unei persoane din familie;
  • să existe deja manifestări de violență domestică între membrii familiei;
  • necesitatea acestei măsuri a fost constatată pe baza formularului de evaluare a riscului.

După cum îți va explica și avocatul cu care vei colabora, fie că este din Suceava sau din alt oraș, ordinul de protecție este emis inițial pentru o perioadă de 5 zile. În aceste 5 zile, ordinul trebuie să fie confirmat de un procuror. Ce înseamnă mai exact acest lucru? El va constata îndeplinirea condițiilor legale și va sesiza instanța de judecată în vederea emiterii unui nou ordin de protecție, însă de această dată va fi definitiv.

 

Este posibil să renunți la ordinul de protecție provizoriu?

 

Da, este posibil. Trebuie să ceri în mod explicit acest lucru și să explici de ce consideri că nu te mai afli în pericol. Un avocat din Suceava sau din orașul tău îți poate spune care sunt demersurile pe care trebuie să le faci în acest sens. Atenție! Gândește-te bine înainte de a solicita acest lucru.

 

Ce măsuri se iau împotriva agresorului prin intermediul ordinului de protecție?

 

Iată cele mai importante măsuri care se iau împotriva agresorului pe baza ordinului de protecție:

  • evacuarea temporară din locuința comună, chiar și dacă agresorul este titularul de drept al imobilului;
  • impunerea unei distanțe minime pe care agresorul trebuie să o păstreze față de victimă, față de reședința sau membrii familiei. Aici pot fi incluse și școala sau locul de muncă frecventate de victimele protejate;
  • obligarea agresorului să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere;
  • obligarea agresorului să predea către poliție eventualele arme pe care le deține.

 

Ce trebuie să știi despre ordinul de protecție definitiv

 

Ordinul de protecție definitiv poate fi obținut ca urmare a unei proceduri mai complexe, care se desfășoară în instanța de judecată. Pentru a fi sigur că îl obții, cel mai bine apelezi la ajutorul avocaților din Suceava sau din orașul tău. Totul se va desfășura mult mai rapid, iar siguranța ta va fi departe de orice pericol într-un timp scurt.

Trebuie să știi că acest tip de acțiune, obținerea unui ordin de protecție definitiv, se încheie în maxim 72 de ore de la depunerea cererii. Măsurile restrictive pe care le va primi agresorul sunt doar pentru jumătate de an.

Ulterior, din postura de victimă, poți solicita emiterea unui nou ordin, în cazul în care starea de pericol încă există.

Ce se întâmplă cu agresorul care nu respectă ordinul de protecție? Riscă închisoare între 1 și 12 luni.

Așadar, atunci când te simți amenințat, apelează la ajutorul unui avocat, înainte de a fi prea târziu. El te va îndruma, pas cu pas, pentru a obține un ordin de protecție în cel mai scurt timp!